Jan Sluyters 50 jaar
Ik ben een wilde Papaver...
Matthias Kemp
‘Geb. 17 Dec. 1881 te 's Bosch, eerste opleiding teekenschool 's Bosch - daarna Amsterdam Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijs - kort verblijf Rijks Academie, in 1904 Prix de Rome, 1905 Italië - 1906 Spanje en Parijs - dan weer Amsterdam, met onderbreking van 1½ jaar in Laren, 1909-1911, - en wanneer vervolgens mijn werk van uit het “schilderkundige” (een taak die helaas maar weinigen eenigszins voldoende verstaan) bekeken en begrepen wordt, zeggen mijn schilderijen de rest.’
Dit fragment uit een hartelik briefje van de zo eenvoudige en gemoedelike mens, die Jan Sluyters ondanks z'n gerechtvaardigde roem gebleven is, koppel ik even aan z'n ‘agenda’ als bijdrage voor ‘Palet’, die voor elke dag van de week bevatte: van 9-4 schilderen.
Inderdaad, Jan Sluyters is schilder, wellicht, de zuiverste, de meest verbeten schilder van onze tijd. De man van het vak, die denkt in kleuren, spreekt in verf. Die nooit redeneert, altijd schildert.
Een geboren schilder, een begenadigde, die maar een tube behoeft open te schroeven, een streek behoeft te doen om ‘leven’ te verwekken, - die nog een tube openschroeft en een wonder werkt.
Voorop sta dus dat Sluyters een meester is, een ras-kunstenaar, een der heel weinigen, wiens werk in deze tijd van snotneuzen, die vermoeien met hun voos gezwam en rotte gevalletjes, of ànderzijds, bleekzuchtige religieuse jongelingen met hun doorgebrevierde heiligheidjes, voldoet aan de essentiele eis van een schilderij, dat het geschilderd zij, dat het ons alle magiese werking van verf en streek schenke, die de aparte taak van een schilderij uitmaakt.
Laat ons toch eerlik blijven tegenover de zo gevarieerde