St. Dominicus en zijn derde orde,
door Marie Trooster N.V. Paul Brand's uitgeversbedrijf, Hilversum.
Over het algemeen is de derde orde van Sint Franciscus méér bekend dan die van St. Dominicus. Toch zijn beiden, juist voor onzen tijd, van zoo groot gewicht, want verscheiden zijn in de Kath. Kerk de Heiligen, verscheiden de wegen ter heiliging, ofschoon zij allen naar hetzelfde punt voeren.
‘Voor de Derde Orde van Sint Dominicus is een nieuwe bloeitijd begonnen. Het kan een geleidelijk gevolg zijn van den toenemenden wasdom der Eerste Orde, want altijd is de groei der Derde Orde van Sint Dominicus met dien der Eerste innig verbonden geweest,’ zegt Pater van Wely in zijn inleiding. En verder:
‘Tegelijk ligt er een aanwijzing in, dat de beginselen, die in het Dominicaansch ideaal zijn vervat, vooral weer in onzen tijd ingang vinden. Niet enkel onder hen, die in het klooster hun roeping volgen. Maar ook onder hen, die “in de wereld” hun persoonlijkheid, hun leven en arbeid trachten te heiligen, blijkt de harmonische vereeniging van inkeer en bezigen arbeid naar buiten, van liturgische Godsvereering en apostolaat, van lijdzame boete en werkdadige krachtsontplooing, zooals Sint Dominicus het aan zijn volgelingen heeft voorgehouden, talloos velen aan te spreken’.
Dit geeft in het kort weer wat Marie Trooster in haar uitstekend werkje zegt. Ze begint met een kort, warm geschreven levensbeeld van Sint Dominicus, een voorbeeld van wat een ‘beknopt heiligenleven’ kan zijn. Dan schetst zij ons het ontstaan der Derde Orde in een moeielijken tijd van weeldezucht en reactie, om daarna in 't kort aan te stippen hoe vooral de dochters van Sint Dominicus hebben gewerkt op 't gebied van apostolaat en naasteliefde.
En dan laat zij den geest der Derde Orde voor ons leven en de groote Heiligen, welke die Orde aan de Kerk en de maatschappij geschonken heeft: Rosa van Lima, de eerste Amerikaansche Heilige, Catharina van Raconigi, de geheel vereenzaamd lijdende, Benvenuta van Bojani, allen maagden en Zedeslava Berka, een huisvrouw en moeder, de oudste Zalige der Derde Ordelingen.
Verder gaat de blanke stoet, die in 't zwart-witte gewaad ons voorbij trekt, boetelingen, apostelen, vrouwen vooral van gebed, waarin ons vooral opvalt Magdalena van Panettieri, die in de 15e eeuw een bijzondere verschijning was, omdat zij in 't openbaar optrad als catechiste en haar aangeboren welsprekendheid benutte om anderen te stichten; priesters en religieuzen kwamen luisteren naar haar woord.
Na eenige bladzijden aan Jean Jacques Olier te hebben gewijd, die de geestelijke beschermeling was van een heilige Dominicanes te Langeac en het beroemde Seminarie van Sint Sulpice stichtte, teekent Marie Trooster ten voeten uit die groote heilige vrouw, die wondervolle, sterke Heilige: Catharina van