Lou Lichtveld: Les vacances du pantin.
(Uitgave de gemeenschap, Utrecht, Holland).
Berusting.
(Bijlage van Roeping afl. 7 '26).
Gans het wezen der moderne muziek wordt beheerst door de stromingen uit twee evenwaardige polen ontstaan: aan de ene zijde Weenen (konstruktief expressionisme) aan de andere zijde Parijs (dubbele pool: moderne romantiek-classissisme.) Daartussen zweven al de kleine nationaliteiten, kampend voor de geboorte ener nationale kunst, maar steeds duidelik de sporen van een der twee stromingen vertonend.
Het grootste gedeelte der jong-Nederlandse toondichters luistert naar een der stromingen uit Parijs. Ruyneman, Voormolen, en nu weer Lou Lichtveld met Les vacances du Pantin, bieden er typiese illustraties van, want dit laatste bundeltje wijst door zijn losheid, zijn zwier en de fijne tekening zijner lijnen onlochenbaar naar het niew franse classissisme zoals 'n Satie en na hem Poulenc het in 't leven riepen. In deze 10 Kinderstukjes mist Lou Lichtveld echter de stevige konstruktie, die het werk der twee franse meesters, hoe doorzichtig en sober hun vorm ook zij, steeds schraagt. De indruk teweeggebracht door zijn werk vermindert naarmate men het speelt, omdat heel de werkwijze te gemakkelik, te los, te weinig doorgewerkt is. Deze stukjes zijn niet af. Het zijn schetsen. Melodies zijn sommige nummers goed en handig doorgevoerd, melodiese vormbeheersing heeft Lou Lichtveld wel, maar men voelt dat de toondichter zich niet de moeite getroost heeft zijn melodiese vinding tot een architectonies geheel op te bouwen.
Blijft er nu van dit bundeltje niets over? Integendeel. Niettegenstaande dit voorgaande (we voelden ons verplicht tegenover Lichtveld hem die dingen te zeggen) blijft de verzameling sympathiek aandoen, omdat men er in de eerste plaats in voelt: de geest van een jongere. Lou Lichtveld heeft genoeg van de van ouds-her geconsacreerde wegen, en wil zijn eigen richting uitgaan. Laat hij dan nog de weg van anderen volgen, het is tenminste een zijpad dat men kennen moet en dat nog moeilikheden oplevert en nog verrassingen verbergt, terwijl je van de makkelike auto-baan (weg voorbehouden voor de mensen die 50 jaar na de andere komen) in elke winkel een volledige verzameling zichtkaarten kopen kunt.
De kunst van Lichtveld onderscheidt zich in de eerste plaats door distinctie. Zelfs in de meest dissonante ogenblikken, en er zijn er zeer gewaagde, wordt ze niet brutaal, maar is de kracht van zijn melodiese lijn intens genoeg om haar lenig langs de in konflikt tredende klanken te leiden. Om werkelik brutaal, - aanvallend brutaal - te zijn, is deze auteur te objectief. Niet zijn persoonlik