is beperkt, wijl het zich verengt in persoonlijke of schoolsche of nationale opvattingen, zooals de naam alléén reeds aanduidt: Calvinisme, Lutheranisme, Jansenisme, Gallicanisme, Anglicanisme, enz. Alleen het Evangelie van Christus is universeel, is supernationaal, zooals men terecht gezegd heeft.
Vandaar dat de katholieke missie, zoo zij waarlijk katholiek gehouden wordt en geen verengende bepaling duldt, heel de wereld door, meer kans van slagen heeft dan de zending van een of ander verstard protestantisme. Tijdelijk moge dit laatste een voorsprong hebben of krijgen door geldmacht of cultuurkracht, - alleen het ware, breede, algemeene, katholieke geloof zal alle volkeren in alle landen en in alle tijden kunnen omvatten. Elke vorm die zich opdringt in de plaats van het evangelie, of elke prediker die zijn persoonlijkheid stelt in de plaats van Christus, doet schade aan 't katholiek karakter van het Christendom. Paulus begreep, dat ‘Christus prediken’ het voornaamste was, het eenige; en vandaar dat hij zich zelf wist aan te passen aan allen, en zoovele verscheidene volkeren wist te bezielen door het ééne evangelie. Ofschoon Jood, was zijn prediking niet Joodsch: Griek en Romein, vrije of slaaf, geletterde of handwerksman, - aan ieder wist hij Christus te prediken, zonder voorbehoud van vormen, zonder nationale bizonderheden. Hij durfde een andere beschaving dulden dan de zijne.
Zoo moet ook de evangelisatie der missionarissen een andere beschaving durven dulden dan de Westersche. Niet de Westersche beschaving, al ware ze ook de volmaaktste, is iets stabiels en universeels, zoomin als de Egyptische of Joodsche of Grieksche of Romeinsche. Geen enkele cultuur heeft een wereldroeping: alleen het evangelie heeft ze, en ook alleen de overwinning van 't evangelie kan daarom duurzaam en algemeen zijn, terwijl iedere victorie van wapenmacht, of geldkracht, of filosofie, of systeem, of secte, of cultuur beperkt is.
Meer dan eens heeft in de katholieke kerk het begrensde patriotisme en formalisme schade gedaan aan de evangelie-verkondiging. Het ware apostolaat zal geen enkele cultuur afwijzen, geen enkele nationaliteit, maar ze alle bezielen. Het zoete juk van Christus kan gedragen worden door beschaafde en barbaar, door blanke en neger. De heidenen van voorheen zouden geen christen geworden zijn, zoo hun met dat juk van Christus tevens het harde juk van 't Joodsche nationalisme en formalisme was opgelegd. De Germanen zouden met 't juk van Christus moeilijk het Romeinsche juk hebben willen torsen. En ook thans, nu de geloofsprediking komt van het Westen, mag het Westersche beschavingsjuk geen overlast brengen aan de volkeren die het evangelie willen aanvaarden.
Zonder te eischen dat in verre landen het keurslijf van de Westersche beschaving worde gedragen, doope de missie niet alleen de hedendaagsche goedwillige heidenen, maar doope meteen de heidensche maatschappij de heidensche beschavingsvormen. Er is geen reden om te treuren over het niet zegevieren van onze nationale cultuur; er is alleen reden om te juichen over het kerstenen