katolieke kerken van onze tijd: 't waren de kerken van St. Maria-Magdalena te Goes (Dr. Cuypers), van St. Nicolaas en Gezellen te Delft (van Gils), en van O.L. Vrouw van Goeden Raad te Beverwijk (Kropholler). De eerste was 'n aan praktiese eisen aangepaste neogotiese, de twede 'n centraalbouw, de derde 'n kerk in kapelvorm.
Juist dat aanpassen van 'n historiese stijl aan praktiese moderne eisen, gelijk we dat in Goes zien gebeuren, door breder middelbeuk, smaller zijbeuken, dunner pijlers, onderbroken zuilenrij in verband met uitzicht op 't altaar, is oorzaak, dat er, in vergelijk met de echte gotiese kerken, hier 'n slechte gotiese kerk ontstaat: ten dele bereikt men z'n doel, en dan nog ten koste van veel te veel geld. Hoe beter geschiedt dit door toepassing van hedendaagse techniek en materialen, waardoor de vormen wel enigszins anders worden, maar 't goede bouwbeginsel onaangetast blijft.
Goede voorbeelden zijn de laatste twee kerken.
We moeten logies voortbouwen, zo was ten slotte 't besluit, in verband met de liturgie en hedendaagse strevingen, en volgens gezond beginsel: dan krijgen we weer karaktervolle kerken.
◽ ◽ ◽
Ingenieur Siebers sprak over Materiaal, aankleeding en meubileering der moderne kerk. Hij behandelde de detailleering, de inrichting en aankleding der kerk, en las 'n merkwaardig gedeelte voor uit 't bekende werk van Alberdingh Thijm: ‘de H. Linie.’ Dat men zo'n schromelik verval moet konstateren in de kunst van bouwen, schreef hij voor 'n groot deel toe aan 't feit, dat dit diepzinnig werk v. Thijm veel te weinig in de praktijk gekend is. Verder werd nog gewezen op 't symbolisme, dat 'n grote invloed heeft op de bouwkunst.
De toekomstige kerkbouw, al erkent ze 't middeleeuwse rationele bouwprinciep, zal nochtans niet door navolging van historiese stijlen beheerst worden: al heeft de neo-gotiek - 't moet bekend - voor z'n tijd heel veel goeds tot stand gebracht.
Jammer, dat voor 'n geregelde na-bespreking van deze twee lezingen de tijd ontbrak, vooral echter, dat er zo weinig bouwmeesters aanwezig waren, nu voorlichting en wederzijdse belering zo nodig zijn in de zware overgangs-periode, die de kunst van kerkbouw in onze landen nu doormaakt.
◽ ◽ ◽
De abdij-kerk van Tongerloo is 'n zuiver gotiese kerk van omstreeks 1860. Daar willen we niets over zeggen. Wel echter over 't altaar met baldakijn, over de zij-altaren in de kapellen, over de twee ambons, alles kort geleden uitgevoerd naar tekening van bouwmeester Gobert; ook over 't voorlopige schilderwerk van Gounay. Dat alles was aangepast