Deze etiese hernieuwing zal vanzelf brengen tot andere en eigentijdse verschijnings-vormen. De plastiese weergave, dichter nabij de levende mens gebracht, en uitsluitend bewerkt als bijkomstigheid, die geheel in funksie is van 't zich openbrekende leven - zal minder dan vroeger ‘af’ zijn, veel minder nauwkeurig verzorgd, en zal, als onmiddelike refleks der bewogen inwendigheid, vooral in de vers-lyriek, veel sterker beinvloed zijn door de schijnbaar onverklaarbare en - waarom niet? - ook werkelik onverklaarbare associaties en verbeeldingen, plotselingheden en hevigheden, die voortdurend geschieden in de geheimzinnige diepte der ziel.
In deze opvatting wordt de kultuur van fraaie woorden-reeksen om hun-zelfs-wille, veroordeeld als 'n afwijking: veeleer is men geneigd hierin 'n litteraire ijdelheid te zien, 'n luxe, die de zware en ernstige verplichtingen van de tijd niet meer veroorloven. Men vraagt op heden naar de direkte slag, zoals Wies Moens dat zeer gelukkig formuleerde: naar de magiese woordkracht, die opeens de volle mens doorsiddert, omdat ze, recht van uit de sterke denker en inniger voeler, onverwacht openbaart, wat niet geweten werd, tenminste niet zó werd geweten, en tegelijkertijd zeer belangrijk is.
Ook dit gaat recht in tegen de praktijk der vorige generatie: want deze ontledigde 't woord van z'n betekenis, en kende alleen z'n klankwaarde. Deze verwaarlozing der persoonlikheid en deze verkrachting van 't materiaal paste volkomen in die tijd van konventie, loze vorm en ijdele ornamentiek.
Nu echter wordt allereerst gevraagd, wat er gezegd wordt: of beter nog, de mens wordt opgezocht in de kunstenaar: of hij iets bijdraagt tot veredeling van 't leven.
◽ ◽ ◽
Indien deze levens-vernieuwing enkel werd ondernomen om de kunst, zou zij in zich 'n beginsel van tegenspraak bevatten: dit zou immers 'n grove miskenning van waarden zijn, en noodzakelik terugvoeren naar 't benauwend individualisme van '80.
De jongste kunstbeweging echter is niets anders dan 'n klein deel in 'n universele beweging: 'n enkele reaksionaire kracht in 'n grote reaksie, die eerst schuchter en weifelend, en in slechts enkele vooruitstrevenden bewust, langzaam, en - als God wil - ook zeker 't mensdom weer voeren zal tot de verwerkeliking van St. Augustijns heerlike levensbegeerte: ‘O dat zich de mensen weer erkenden als mensen.’ Nieuwe mensheid, wedergeboorte, levens-eenvoud, terugkeer naar de onvervalste waarheid, herstel-beweging: 't zijn allen pogingen om te benoemen, waarnaar arbeider als intellektueel, teoloog als kunstenaar,