ken is typisch iets waar een mens een supplement voor betaalt.
Elders is een nerveuze it'er zwetend bezig met het op afstand resetten van het computersysteem, ingenieus improviserend op Ctrl+Alt+Del. Wij, gestrand op weg naar another day in the coalmine, overlevenden van een pijnloos in een weiland gecrashte lijnvlucht, roken blijmoedig.
Een slaaf van zijn plantage gevlucht; een mijnwerker die zijn pikhouweel woest wegslingert en heen gaat; een klerk die zijn werklaptop neersmijt voor de voeten van zijn tirannieke bazin en brult: ‘You can't fire me, because I quit!’ - ja, zulke rebellen hebben het recht euforisch van vrijheid te genieten.
Maar niet wij. Wij genieten als brugpiepers van een tussenuurtje dat niet het resultaat is van moedig spijbelen, maar van overmacht. Mazzelende Sisyphussen.
Al een aantal jaar verkoopt Albert Heijn in zijn AH To Go-stationswinkels sandwiches met op de verpakking teksten die spotten met de monotonie van het werkend bestaan. Deze teksten zijn afgedrukt in een speels, quasi handgeschreven lettertype. ‘'s Ochtends als je opstaat weet je het al’, luidt er eentje. ‘Dit wordt een slaapverwekkend saaie dag met maar één lichtpuntje: het moment dat jij je tanden zet in de sandwich van de maand.’ Een ander gaat zo: ‘Pas op! Als de dagelijkse sleur te groot is, kun je schrikken van de nieuwe smaaksensaties.’
De supermarktketen valt niets te verwijten; de mensen happen toch wel. Opmerkelijker is juist dat de arbeiders zelf niet protesteren tegen de spot die er gedreven wordt met hun bestaan. Tandenknarsend, misschien, maar per saldo gedwee, nemen zij dag in dag uit een hap van 't kleffe brood der armoe van de zoveelste maand, met steeds nieuwe smaaksensaties, dat wel.
Dat gebrek aan werkelijk protest, die collaboratie met het lot, is een verschijnsel dat zich voordoet in de hele moderne samenleving, maar vooral bij treinreizigers, omdat die passiever van aard zijn dan anderen, en in het bijzonder bij treinreizigers met een vouwfiets.
Als het gaat om het soepel verplaatsen van arbeiders naar het werk