Ilja Leonard Pfeijffer
Met veel lief wuiven
Ik moet het eerlijk toegeven. Ik had nog nooit van Georges Rodenbach gehoord. Nou zijn er natuurlijk wel meer mensen van wie ik nog nooit heb gehoord, maar in dit geval moest ik mij schamen, want Georges Rodenbach is een belangwekkende en boeiende dichter en als Vlaming zo goed als een landgenoot. Het enige excuus dat ik had om hem niet te kennen, is dat hij in het Frans dicht. Maar dat is geen excuus.
Rodenbach (1855-1898) is een van de zogenaamde Gentse symbolisten, een groep dichters aan het einde van de negentiende eeuw tot wie ook dichters behoren als Charles van Lerberghe, Grégoire Le Roy en de enige laureaat uit de Lage Landen van de Nobelprijs voor de literatuur, Maurice Maeterlinck. Rodenbachs grote succes was zijn symbolistische novelle Bruges-la-morte uit 1892. Als dichter schreef hij onder andere de bundels Les Tristesses, La Mer élégante, La Jeunesse blanche en Le Rouet des brumes.
Ik kwam met zijn werk in aanraking toen het Gentse cultuurfestival Verrukte monden vorig jaar een avond organiseerde over de Gentse symbolisten en een aantal dichters, waaronder mij, had gevraagd een paar gedichten te vertalen en een hommage te brengen aan de dichters. Misschien niet zozeer vanwege de kwaliteit van mijn vertaling, als wel veeleer vanwege het belang van Rodenbachs poëzie bied ik hier de twee gedichten die ik voor Verrukte monden heb geselecteerd, tezamen met het ‘Decadent gedicht’ dat ik bij wijze van hommage aan Rodenbach heb geschreven.