Henk Romijn Meijer
Het zijn de woorden, domoor!
Een kort verhaal is een organisme waarvan de delen elkaar voeden en in evenwicht houden, een besloten geheel met een eigen dynamiek binnen de begrenzing van zijn begin en zijn einde.
‘Veel dank,’ zegt de toehoorder bij zulk nieuws: ‘En toen? Wat gebeurde er toen?’
Wat er toen gebeurde, daarom gaat het natuurlijk. Het woord verhaal is vaag en onbestemd. Ieder mens wil wel eens wat kwijt, en wat hij wil vertellen, vertelt hij doorgaans aan een goede verstaander die zijn gebaar en zijn stembuiging kent, en de geladen stiltes tussen zijn dramatische woorden. Als hij zijn verhaal vaak genoeg herhaalt, krijgt het op den duur misschien zijn ideale vorm, en als je het dan woordelijk zo opschrijft, lijkt het waarschijnlijk nog naar niks.
Wie schrijft legt zich vast, van woord tot gekozen woord, en doet daarmee afstand van zijn vrijheid om te improviseren. In de woorden die hij kiest komt het verhaal tot stilstand, hoe dynamisch van aard het ook is. En als de schrijver geluk heeft, en wijsheid, en nog het een en ander, komt er een moment dat een vrede in hem neerdaalt bij de gedachte dat de gebeurtenissen die hem in opwinding hebben gebracht verder niets meer van hem kunnen verlangen. Het verhaal is wat er staat, in taal, concreet, direct, menselijk. Zoals Bill Clinton bij zijn eerste verkiezingscampagne de mensen toeriep: ‘It's the economy, stupid!’, zo roept de schrijver zijn lezer in gedachten toe: ‘Het zijn de woorden, domoor!’ Want aan die woorden heeft hij verder niets toe te voegen. Is het een wonder dat hij stil wordt bij de vraag waarover zijn verhaal dan wel gaat - een verzoek om zijn eigen hoogst eigen woorden in minder hoogst eigen woorden na te vertellen?
Waar komt een verhaal vandaan?
Je verzint geen verhaal, het verzint zichzelf, of liever het laat zich ontdekken in de wanklanken van het chaotische dagelijkse leven. Vandaar kun je het met zachte of harde hand in de richting sturen van de vorm waarin het zich los kan schudden van zijn maker, en op eigen benen de boze wereld betreden. Daar wordt het gedragen door een emotioneel geladen, cruciale gebeurtenis, in tegenstelling tot de roman, die oeverloos is - een stroom van gebeurtenissen die samen de crux vormen, tenzij de schrijver zichzelf inmiddels uit het oog heeft verloren. Elke langste roman ooit kan overtroffen worden door weer een langste roman, maar wanneer een verhaal de zesduizend woorden dreigt te