Henk van Woerden
De snijtafel van Kees Smits
Ik zie weer een smal kamertje in Leiden voor me, begin jaren vijftig. De deur staat op een kier en ik lig in bed met griep. Aan de wand is een kleed dat moeder daar heeft opgehangen. Een vrolijke voorstelling, op een lap katoen geborduurd, misschien wel door haarzelf, nog voor ik geboren werd. Eenden en konijnen langs een weggetje, meeuwen, plukjes gras, bomen en een bruine hut. 's Ochtends valt het nog mee. Maar in de namiddag, wanneer de koorts stijgt en het licht schuine strepen door de slaapkamer trekt, gaat het spoken. Het okergeel van de eenden neemt een dreigende tint aan. De konijnen rafelen uiteen. Het weggetje loopt ineens naar nergens. En die meeuwen? Ach, eens waren het vogels geweest, maar nu het me duizelt en de kleuren van het kleed overspannen naar voren treden, blijft van die afspraak weinig over. De meeuwen veranderen in zorgvuldig op de stof gestikte ‘emmetjes’, leesbaar maar betekenisloos onderweg naar de avondgloed achter de horizon. En met die gloed is ook iets aan de hand. Ik vermoed nog wel dat het zachte roze geruststellend moet zijn, dat het bedoeld is om te troosten. Maar het vertrouwen in die troost is geschonden.
Moeders voorstelling valt uit elkaar.
Het besef dat zoiets simpels als het borduursel op een kleedje groteske vormen kan aannemen, heeft me niet meer losgelaten. Het had zo op bedrog geleken, een fundamenteel soort verraad. Hetzelfde overkomt me nog wel eens bij het zicht op bollenvelden. De tulp is een decoratieve, vrolijke en beetje onnozele bloem. (Mies Bouwman zou als bloem een tulp zijn.) In gelid geplaatst, met zijn honderdduizenden bij elkaar, kleurvlakjes in een aangeharkt groen-groen-knollen-knollenland, en ik word achterdochtig: teveel onnozele, gespeelde blijmoedigheid tegelijk. Hier wordt een leugen voorgeschoteld. Een vloek in het hart van Nederland.
Er is een kunstenaar die deze achterdocht - het prille vermoeden van bedrog - met ongewone hardnekkigheid in kaart brengt. Waar kan ik nog op vertrouwen als de meeuwen gaan kantelen en in een ‘m’ veranderen? Wanneer de afspraak om binnen van buiten te scheiden komt te vervallen? Wanneer het groen onthecht raakt van het loof? Kees Smits kauwt al dertig jaar op deze koortsbeelden. Op de korsten van het zegbare, of het toonbare in dit geval.