Matthijs van Boxsel
Het trapgat van de geschiedenis
Appendix bij De Encyclopedie van de Domheid
The elements which excite the most easy reverence will be the theatrical elements - those which appeal to the senses, which claim to be embodiments of the greatest human ideas, which boast in some cases of far more than human origin. That which is mystic in its claims; that which is occult in its mode of action; that which is brilliant to the eye; that which is hidden and unhidden; that which is specious, and yet interesting, palpable in its seeming, and yet professing to be more palpable than its results; this, howsoever its form may change, or however we may define it or describe it, is the sort of thing - the only sort - which yet comes home to the mass of men.
Walter Bagehot, The English Constitution
Bankier en mathematicus William Hertslet (1839-1898), werkzaam bij de Engelse spoorwegmaatschappij in Duitsland, schreef een boek over Eisenbahntechnische Ausdrücke, een Schopenhauer-Register en was medewerker aan G. Büchmanns Geflügelten Worten. Aan het eind van zijn leven publiceerde hij Der Treppenwitz der Weltgeschichte (Geschichtliche Irrtümer, Entstellungen und Erfindungen). De centrale stelling van dit roemruchte naslagwerk luidt dat gevleugelde uitspraken, fameuze bijnamen, roerende anekdoten, bekende historieprenten, marmeren gedenktekens, en beroemde laatste woorden een exact en rijkgeschakeerd beeld geven van dat wat nooit en te nimmer heeft plaatsgevonden.
Diogenes in een ton, de Amazones die een borst amputeerden om beter met hun boog te kunnen schieten, Nero die op zijn lier speelt bij de brand van Rome, de Batavieren in de Betuwe, de eloquentie van Willem de Zwijger (‘Mon Dieu, aie pitié de mon âme, et de ce pauvre peuple’), de traditie van Schotse kilt en doedelzak, de slachtpartijen van de inquisitie onder Alva, het standbeeld voor Columbus die Amerika heeft ontdekt, de zuil voor Sir Francis Drake die de aardappel als eerste naar Europa heeft gebracht, de buste in Offenberg van J. Madersperger, vader van de naaimachine, het standbeeld in Haarlem voorde uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Jansz. Coster, alle naalden, obelisken en triomfpoorten zijn evenzovele monumenten van Treppenwitz.
Treppenwitz is niet zozeer een tendentieuze weergave van de feiten. In ieder verslag van een gebeurtenis sluipt noodzakelijk een vervalsing ten gevolge van de keuze en beklemtoning van bepaalde details. Een uitputtende behandeling van een voorval zou leiden tot de paradox van Tristram Shandy, die er twee jaar over deed om de geschiedenis van de eerste twee dagen van zijn leven te beschrijven.
De Treppenwitz daarentegen volstaat niet met verfraaiingen, maar verzint de pointe zelf. Ons traditionele beeld van de geschiedenis is even speculatief als de ‘wat als’ boeken waarin wordt uitgewerkt wat er gebeurd zou zijn als de neus van Cleopatra langer was geweest, Napoleon in de wieg was gesmoord, of Hitler Rusland niet was binnengevallen.
‘Wie niet van de geschiedenis leert, is gedoemd haar eeuwig te herhalen.’ Maar leren van de geschiedenis wil zeggen: leren van de legenden, volksliederen en toneelstukken waarin niet de werkelijkheid, maar de mogelijkheden worden geëxploiteerd.
Treppenwitz presenteert de fictie als een feit om de gemiste kansen te verhullen. Net als degene die bij het verlaten van het huis pas op de trap de juiste repliek te binnen schiet op een vernederende opmerking kort tevoren, komt de geschiedenis pas achteraf op het