Uitslag lezerstoptien 1978
In het eerste nummer van deze jaargang werd de lezers van De Revisor gevraagd een toptien samen te stellen van de vorig jaar verschenen boeken. Bovendien werd een aantal enquêteformulieren via enkele boekhandels verspreid. Het aantal inzendingen bedroeg 164; een bevredigend resultaat, zeker omdat het de eerste keer was dat een dergelijk initiatief werd ondernomen. Er kon gekozen worden uit een lijst van 117 titels, samengesteld aan de hand van de HP-toptien en de toptien van het KRO-programma Spektakel.
Bij vergelijking van de drie toptiens dient men de verschillen in karakter in het oog te houden. De toptien van De Revisor werd grotendeels samengesteld door lezers van een literair tijdschrift. Er blijkt uit de uitslag een duidelijke voorkeur voor het literaire boek, ten koste van non-fiction zoals Dagboek van een onderhandelaar van Ed van Thijn (7e plaats HP-toptien). Om een behoorlijke vergelijking mogelijk te maken geven we daarom een van dit soort titels gezuiverde HP-toptien. Bij de beoordeling van de KRO-toptien dient de afwijkende procedure ingekalkuleerd te worden. Een aantal ‘beroepslezers’ werd gevraagd een maandtoptien samen te stellen. Dat gebeurde over de maanden maart, april, mei, oktober, november en december. Hoewel gesteld was dat men zich er niet aan hoefde te storen of de boeken in de bewuste maand verschenen waren, lijkt dit toch enigszins gebeurd: op de najaarslijst prijken nauwelijks titels van in het voorjaar verschenen boeken. De HP-toptien werd samengesteld aan de hand van verkoopresultaten bij een aantal ‘betere’ boekwinkels. Het gaat hierbij niet om harde cijfers, de gegevens berustten op de intuïtie van de respektievelijke boekverkopers.
Uit de lijstjes die bij De Revisor binnenkwamen viel op te maken dat de lezers hun selectie met zorg hadden samengesteld: vaak waren er in tweede instantie nog wijzigingen in de volgorde aangebracht. Sommige inzendingen waren voorzien van een post scriptum. In een aantal gevallen betrof het een felicitatie met het vijfjarig bestaan van De Revisor - hiervoor dank. Soms betrof het een voorspelling: ‘het mooiste boek van 1979 wordt de nieuwe bundel van Rutger Kopland’. Soms een opmerking van algemene aard: ‘hoe persoonlijker een schrijver des te liever is het mij.’ Of: ‘Engelstalige literatuur is interessanter dan Nederlandse.’ Op een aantal inzendingen troffen wij een kommentaar op het eigen lijstje aan: ‘een erbarmelijke lijst, als gevolg van een keuze uit een nog zieltergender lijst’, ‘duidelijke toppers ontbraken in 1978’, en ‘toch wel een aardig jaar!’.
De toptien van De Revisor werd op dezelfde wijze berekend als die van de HP en de KRO. Een vermelding op de eerste plaats leverde tien punten op, op de tweede plaats negen punten, enzovoort. Tevens werd het aantal vermeldingen van een titel opgeteld: het getal tussen haakjes. Men kan er bijvoorbeeld uit afleiden of veel lezers een boek middelmatig waardeerden, of dat relatief weinig lezers een boek zeer hoog aansloegen. Bij de HP- en de KRO-toptien geeft het getal tussen haakjes de plaats op de totaallijst van De Revisor.