bruik uit links-activistische hoek wordt door milieuactivisten greenwash genoemd. In de zomer van 1999, bijna tien jaar nadat zij het woord voor het eerst gebruikten, belandde de term eindelijk in het Engelse woordenboek, the Concise Oxford English Dictionary:
Greenwash - desinformatie verspreid door een organisatie om een verantwoord milieu-imago voor te wenden.
De vraag is, of de ‘vergroening’ van het taalgebruik samengaat met een daadwerkelijke vergroening van het bedrijfsbeleid.
Het oliebedrijf bp Amoco was een van de eerste internationale bedrijven die een groen imago begon uit te dragen. Al in 1989 reageerde het bedrijf op het toegenomen maatschappelijk milieubewustzijn met een 20 miljoen pond kostende campagne ter verbetering van hun imago. bp Amoco verfde zijn tankstations groen en kortte zijn naam in tot bp. Het jaarverslag werd gepresenteerd met de leus: ‘Now we're greener than ever’. Een jaar later moest het bedrijf zich verontschuldigen voor een advertentiecampagne waarin het beweerde dat zijn nieuwe, loodvrije benzine geen vervuiling veroorzaakte.
bp kreeg een tijdlang het voordeel van de twijfel omdat het bedrijf in 1997 de Global Climate Coalition verliet: een sterke lobbygroep gericht tegen beperkende politieke maatregelen die verdere klimaatveranderingen moesten voorkomen. bp-topman John Brown maakte school in de oliewereld door toe te geven dat het broeikaseffect bestaat, en dat de mens er invloed op heeft. Het was de hoogste tijd om maatregelen te nemen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, zo luidde zijn nieuwe credo.
In 2000 werd bp tot ‘bp’ omgedoopt, en de slogan ‘beyond petrol’ gelanceerd. De kleine letters werden gekozen omdat zij vriendelijker zouden overkomen dan het oude, imperialistisch aandoende bp, dat stond voor British Petroleum. Het logo werd een heldere, groenwitgele opgaande zon, verwijzend naar de Griekse zonnegod Helios. Zo werd de betrokkenheid bij het milieu en bij zonne-energie uitgedragen, en het nieuwe bp gepromoot als ‘de allerbeste keuze voor de milieubewuste automobilist’. Vandaag de dag geldt bp, pardon bp, als een van de duidelijkste beoefenaars van greenwash.
Shell besloot na de pr-nachtmerrie van 1995 zijn blazoen te zuiveren. Een serie jaarverslagen met titels als ‘Profits & Principles, does there have to be a choice’ moest de omslag naar een bedrijfsvoering van openheid en oprechtheid markeren. De serie verscheen alleen in het Engels en Nederlands, en uitsluitend in de landen waar het bedrijf het meest onder vuur heeft gelegen.
In november 2000, bij de herdenking van de executie van Ken Saro-Wiwa vijf jaar eerder, plaatste Shell in het kader van de Profits & Principles-campagne in Engeland een advertentie waarin een