Elemer schönberger
mystieke pagina
1
Catalogusnummer 214/1a (excerpt)
(...) Volgens een aantekening behoort de compositie tot de zogeheten ‘Mystieke Pagina's’. Het exemplaar in kwestie wordt bewaard in een manilla-kleurige enveloppe (36.4 × 28.5), waarop zich een in zwarte (?) inkt geschreven maar inmiddels verbleekt adres (van de auteur?) bevindt, dat zich met moeite laat ontcijferen: [Maison] Aux 4 Cheminées/Arcueil.
De compositie is naar de notatie te oordelen voor een toetsinstrument (piano) bedoeld. Zij bestaat uit slechts drie regels. Er zijn geen maatstrepen. Elke regel eindigt met een dubbele streep.
Boven de eerste regel staat een tempo-aanwijzing:
Très Lent. Aan de derde regel, voorzien van het opschrift
THÈME, is een instructie toegevoegd volgens welke de uitvoerder bij het teken
, dat driemaal voorkomt, dit ‘thème’ in zijn oorspronkelijke, onbewerkte vorm dient te spelen. Dit thema bestaat uit 18 noten, waarvan 11 verschillende. De gis ontbreekt. Er zijn 5 kleine tertsen (of hun omkering), 4 grote tertsen (of hun omkering), 5 kwarten (of hun omkering), 1 overmatige kwart, er is 1 grote secunde en er is tot slot 1 prime. De kleine secunde (en/of zijn omkering) is het enige interval dat ontbreekt. Bij elke volgende noot verandert de melodische lijn van richting. Het thema bestaat uitsluitend uit kwartnoten en achtste noten. Van de eerste soort zijn er 6 en van de tweede 12 (waarvan de laatste is overgebonden naar een dertiende).
Regel 1 is een harmonisering van het thema. Dit levert 18 drieklanken op, waarvan er 15 verminderd zijn, 1 dubbelverminderd (de twaalfde) is en 1 overmatig (de tweede). De twee slotakkoorden zijn identiek. De twee laagste van de drie stemmen wisselen in volstrekte regelmaat sexten en tertsen (resp. decimen) af, te beginnen met een sext.
Regel 2 is gelijk aan regel 1 met dien verstande dat de bovenstem van regel 1 in regel 2 een octaaf lager klinkt.
Volgens een notitie die aan het werkje vooraf gaat wordt de uitvoerder geacht het stuk 839 maal te herhalen.
De holograaf van de compositie is van een uitzonderlijke kalligrafie. (...) Het archaïserende karakter ervan vergroot het toch al aanzienlijke dateringsprobleem.