pocket Griekse mythen en sagen een selectie behelst uit Die schönsten Sagen des klassischen Altertums van Gustav Schwab, die (1792-1852) als regelrechte romanticus een tamelijk preciese tijdgenoot was van de gebroeders Grimm, de sprookjesverzamelaars en -uitgevers. Schwabs werk verscheen, in drie delen, tussen 1836 en 1840.
De Amerikaan Thomas Bulfinch (1796-1867) is er nog zo een, zij het bij ons voorzover ik weet noch vertaald noch bekend. Hij is de Schwab van het Engelse taalgebied. Zijn, eveneens driedelige, The Age of Fable, The Age of Chivalry en Legends of Charlemagne-waarvan strikt genomen alleen het eerste deel (Griekse) mythen behelst, zijn nog in omloop onder de titel Bulfinch's Mythology.
In Nederland is een dergelijk type uitgave er, dacht ik, niet geweest in de vorige eeuw. Maar mocht iemand mij in dezen willen terechtwijzen: ik houd me aanbevolen.
Betreurenswaardig is het dat een uitstekend Nederlands boek, doordat het bij, zacht uitgedrukt, een niet geziene uitgeverij belandde, zo goed als nonexistent is; ik ben althans nog nooit in mijn leven iemand tegengekomen, anders dan de auteur, die het met mij kende. Ik bedoel: Mythologie der Grieken, geschreven door dr. H.H. Diephuis, vermoedelijk omstreeks 1963 uitgegeven door de Universiteit voor Zelfstudie, Den Haag. Het boek telt 600 pagina's, is gebonden, goed geïllustreerd met foto's, niet met van die kitscherige pentekeningen die zo gebruikelijk zijn in de mythennavertellerij; het is voorzien van landkaarten, register, godenstambomen, een uitstekende bibliografie, en een voortreffelijk overzicht in slechts 25 bladzijden van het denken over mythen tot en met Mircea Eliade.
Lezer, als u zo'n stapel blauwe banden ziet, in een derdehandswinkel of op de markt, blauwe banden met protserige goudgestempelde ruggen, let op: achter een zo'n rug, als er mythologie opstaat (en universiteit voor zelfstudie), verschuilt zich een waardevol boek! Ik hoop vurig dat een fatsoenlijke uitgeverij er zich nog eens over zal weten te ontfermen. Het stemt een beetje droevig om een vertaling van Robert Graves' The Greek Myths te zien verschijnen, een of twee jaar terug, met weggelaten register. Terwijl Diephuis herdrukt had kunnen worden.
Natuurlijk heb ik me afgevraagd of er, op het pad van de kindermythen, voorgangers waren geweest. Tine van Buul, de stichster van het kinderboekenfonds van uitgeverij Querido, attendeerde me op een drietal boeken die zij zich uit haar kindertijd herinnerde, getiteld (!) Vader vertelt uit oude tijden, Vader vertelt weer oude verhalen, en Vader vertelt van lang, lang geleden. Zij bezat ze nog, ze bleken elk twee mythen te bevatten, uitgegeven te zijn door H. Meulenhoff, en vertaald door G.W. Elberts ‘naar N. Hawthorne’.
Kijk eens aan! Een heuse voorganger en een heel vroege, tijdgenoot immers, ook hij (1804-1864) van Schwab en Bulfinch voornoemd. Direct na het grote succes dat hij had met The Scarlet Letter (1850) schreef hij A Wonder Book for Boys and Girls (1851), ‘intended as money-maker’, als ik een door mij nageslagen boek mag geloven.