en ‘Geest’ zijn twee naast elkaar gelegen rijken in het hoge Noorden die dezelfde munteenheid (de ‘ijs’) en dezelfde postzegels (met zeehonden en narwallen) hebben. Twee Afrikaanse eilanden heten ‘Amis et Amants’ en vormen een van de landen die zijn voortgekomen uit de dekolonisatie van een voormalig Frans protectoraat, het ‘Royaume de Caluda’. Aanvankelijk gebruiken de nieuwe onafhankelijke staten nog de treurige, door overdruk gecorrigeerde postzegels van de oude kolonie; dan geven de ‘Postes des Iles Amis et Amants’ een nieuwe serie uit met landschappen van plaatsen die ‘Coup de Foudre’, ‘Premières Amours’ en ‘La Passade’ heten.
Maar de relatie die Evans met zijn landen onderhoudt loopt vooral via het voedsel, waarvan hij op zijn reizen de meest karakteristieke smaken en geuren verzamelt. Na een reis naar Italië verzint hij een nieuw land, ‘Mangiare’, met een munteenheid die rekent in grammen, en zeer verfijnde postzegels die een waar museum van groenten, fruit en kruiden vormen: van erwt, kappertje, pijnboompit en olijf (puntvormige afbeeldingen die door een smaakvolle achtergrond omlijst worden) tot pompoenbloem, roosmarijn, selderij en broccoli. De ‘Stato di Mangiare’ wijdt een speciale uitgifte, met de basisingrediënten (basilicum, pijnboompitten, geitekaas, knoflook), aan het recept voor pesto alla genovese. In een andere serie (gedateerd 1927) wordt de komkommer verheerlijkt in de vorm van een zeppelin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog valt het leger van ‘Antipasto’ de ‘Stato di Mangiare’ binnen: de postzegels van het bezette gebied zijn te herkennen aan een overdruk. Na de oorlog wordt een gewest van ‘Mangiare’, ‘Pasta’ geheten, autonoom; de ‘Poste Paste’ geven een serie uit die een schitterende staalkaart is van verschillende soorten pasta.
Ook de heimwee naar het moederland van de Amerikaan in Europa uit zich in het in beeld brengen van iets eetbaars: fruit. De fascinerende platen die gewijd zijn aan een land dat ‘My Bonnie’ heet (‘My Bonnie lies over the océan’, aldus het liedje) staan vol met ogenschijnlijk geheel identieke kersen, die echter allemaal een verschillende gradatie rood hebben en een naam die afkomstig is uit catalogi van landbouwbedrijven.
Kortom, deze zogenaamd introverte man was in het geheel niet in zichzelf gekeerd, maar naar buiten gericht, op de dingen van de we-