Impliciet heeft de kritiek, die vanuit de standaardliteratuuropvatting opereert, zich het avantgardistiese van De axolotl wel gerealiseerd, hetgeen is op te maken uit de moeilijkheid om over de tekst zelf te spreken.
Janssens en Fens richten zich in hun besprekingen vrijwel uitsluitend op de ‘theorie’ - de poëtika - ‘achter’ het werk. Als ze van mening waren geweest dat de standaardnormen bruikbaar waren voor De axolotl, dan hadden ze het over de ‘eigenschappen’ van de tekst gehad. De gangbare literatuuropvatting geeft immers de illusie, dat de lezer onmiddellijk toegang heeft tot een tekst en dat het daarom overbodig is, zich bij de lektuur uitdrukkelijk op een literatuuropvatting te beroepen.
In de bespreking van het boek in De Werker neemt de impliciete erkenning van het avantgardistiese van De axlotl een andere vorm aan. Deze bespreking richt zich, veel meer dan Janssens en Fens, op de tekst, maar komt tot een paradoxaal waardeoordeel: De axolotl wordt ‘volmaakt proza’ genoemd. Tevens wordt - in negatieve zin - gerept van ‘tweedehandsheid’, ‘kunstmatigheid’, ‘kille cerebraliteit’. Het positieve waardeoordeel veronderstelt instemming met Roggemans poëtika, het negatieve instemming met de standaardpoëtika. Het paradoxale van de waardering duldt in elk geval op een besef dat de standaardliteratuuropvatting niet zonder meer bruikbaar is bij het lezen van De axolotl.
De pogingen die gedaan zijn om De axlotl binnen het werk van Roggeman te plaatsen doen, zoals gezegd, alle een beroep op diens uitgesproken literatuuropvatting. Men konsentreert zich op de verschillende aspekten van het fenotype die zijn - tragische - existentiële situatie kenmerken en die in een aantal werken via de expressie positief getransformeerd zouden moeten worden.
De Wispelaere (Het Vaderland) kenschetst de levensvisie/schrijversvisie van Roggeman als ambivalent en fragmentaries, bepaald door de paradox leven/dood en scheppen/ vernietiging. In Het zomer nihil (1966) speelt de paradox tussen natuur (levens- en doodbeginsel) en geest (vormende kracht). De paradox wordt in evenwicht gebracht door de beleving van het moment. De axolotl behandelt de ambivalentie tussen leven en zien. Het boek geeft close-ups van het lichaam, onderzoekt