met dagdroom te maken en met de realiteit, dan met opzettelijk verzonnen onbestaanbare dimensies. Die moet men of uit de film weglaten of een methode vinden die suggestief genoeg is om een aanwezigheid op te roepen van het bovennatuurlijke, maar zonder hulp van beeld of geluid.
Voor één ‘verschijning’ zou ik uitzondering willen maken, nl. die van Dionysos in De verminkte Apollo. Daar moet maar een oplossing voor gevonden worden, want het is voor mij één van de twee dankbaarste Vestdijken om te verfilmen.
Afgezien van de persoonlijke affiniteit met de hoofdfiguur Diomos ken ik geen werk van Vestdijk waarin zijn mythologiserende behoeften zo gaaf en volledig tot uitdrukking komen. De wijze waarop in deze roman met archetypen gewerkt wordt, ook weer eens met makkelijk herkenbare personages aan de hand van de zodiak, de wijze waarop het thema, (een variant op Nietzsche's Geburt der Tragödie) wordt uitgespeeld waarin letterlijk de tragedie geboren wordt is ook qua structuur voor een filmer een openbaring.
De actie, de dialogen, maar vooral de dosering van de steeds hoger golvende emoties hebben misschien niet Vestdijk's brilliantste proza opgeleverd, maar de manier waarop een overvloed van documentaire details, essayistische terzijdes en alle mogelijke associatiemogelijkheden openlijk en verborgen zijn aangebracht, maken Vestdijk inderdaad tot een cineast, zoals Verstappen stelt.
Een filmer op papier en terecht benauwd voor de ‘concurrentie’.
Het is nu voor mij een kwestie van dagdromen, maar De verminkte Apollo is zoniet direct realiseerbaar in de praktijk, dan toch zeer wel denkbaar. In Rome zijn voldoende studiodecors van alle Ursus & Maciste-films overgebleven om de kosten wat te drukken. Als de Generaals weg zijn moeten er zeker een paar echte Griekse landschappen in. Eigenlijk zou Stanley Kubrick de enige mogen zijn die de film regisseert en produceert, of desnoods John Huston. Die is eigenlijk net te oud om een vitale ‘looser’ als Diomos gestalte te geven; misschien is over vijf jaar Richard Lester er geknipt voor.
Als de film volgende maand gemaakt moet worden is de rolbezetting een spoedaffaire: ik stel voor Paul Newman in de hoofdrol, gesecundeerd door Frank Sinatra als Aletes. (Noot voor astrologen, in het bijzonder de Heer Cornets de Groot: Newman is als Waterman ideaal geschikt om een Ram te vertolken en Sinatra als Boogschutter zal aan de Tweeling-Aletes beslist iets extra's geven.)
De vrouwenrollen zijn bescheiden, maar van zoveel belang dat het