- klein meisje - mevrouw zelf, wordt bevestigd door de vrouwelijke reakties: de dienstmaagd sloeg kwaad de deur dicht, - het kleine meisje weet wel wat hij bedoelde, maar is bedremmeld, trekt zich eerst, na het ‘dag meneer’ terug, en komt hem dan tegemoet met een glaasje water, hoewel ze voelde dat hij dit niet bedoelde, - zodat het herhaalde ‘wel’ in ‘Wel wel, mevrouw zelf’ de top van het menselijk kontakt van het uit zijn gedeukte schulp gekropen wezentje uit de Krugerlaan betekent, althans meer verwachting wekt dan het ten slotte afwijzende ‘Wel te rusten dan maar’ van het bedremmelde meisje. ‘Verzin de rest maar zelf’ wil dan ook zeggen: ík vertel het niet. De dichter begint gauw over iets anders te praten en laat ons als troost de gedachte ‘dat de onzekerheid soms werkelijker is dan de zekerheid’, zowel m.b.t. de vraag of we nog steeds met hem liggen te soezen op die olifantenbuik, als m.b.t. het beddepraat-vertelsel, waarvan hij ons het einde bespaart.
Ook het paradijsfragment van Vroman (a.w., pg. 251-252), dat H.U. Jessurun d'Oliveira bespreekt op pg. 350, wordt doorzichtiger, indien men aandacht heeft voor de evolutie-idee van Vroman, zoals die in het fragment over het waanzinnige slakje tot uitdrukking kwam.
‘Waanzinnige bloemen’ (r. 4, pg. 252) dient men ook hier op te vatten als bloemen met een zekere waan in de zin, een gedreven worden door een Energie Spirituelle; vandaar dat ze ons, met dezelfde energie behept, ‘vreemd bekend voorkomeri’.
‘Er klinkt een kikkervet zoemen uit de welige harten daarboven’ moet dan ook anders verklaard worden dan door erbij gehaalde bijen.
Kikkervet geeft het klimaat aan dat gunstig is voor de ontwikkeling van leven, waarvan het uitgangspunt gevormd wordt in de welige harten, in bloem, dier en mens.
‘Indien we hierin geloven,/ komt de herfst dan nog op tijd?/ En verspreidt de gehoopte soort vrucht/ dan niet zo'n walglijke lucht/ dat alles ons spijt?’ dient begrepen te worden als: indien we geloven in deze evolutie-waan (niet pejoratief), komt dan de vrucht van de evolutie nog tijdig te voorschijn, of is datgene waarnaar we streven (de gehoopte soort vrucht) niet de juiste schakel, maar een