| (stuur de originelen terug, als je wilt). |
Over het algemeen maak ik liever niet voor mij zelf, mijn biografie, of voor mijn gezicht reklame. In plaats van een biografie kun je zeggen: ‘Georg Maciunas (alias Gerontius)
Deken in Milaan onder Ambrosius, die een buitengewone en zeldzame maar in het geheel niet opbouwende droom had, maar in plaats van de vereiste boete te doen naar Constantinopel ging. Gunsteling bij het hof en de bisschop van Mikomedia, maar door Chrysostomus ondanks het feit dat hij algemeen geliefd was afgezet. Of zeg eenvoudig: geen biografie voorhanden’.
Wat het doel van Fluxus betreft: Elk medewerker heeft zijn eigen visie daarop. George Brecht brengt in nummer 4 zijn mening naar voren. Die kun je afdrukken.
Ruim genomen kan men zeggen dat Fluxus tegen de serieuze kunst of cultuur is of tegen de cultuur en haar instellingen stellingneemt. Tegen het europeanisme. Ook tegen het kunstprofessionalisme, tegen kunst als commercieel artikel of middel tot levensonderhoud. Ook tegen elke vorm van kunst die een kunstenaars-ego vereist. Fluxus wil daarom ook opera en toneel (Kaprow, Stockhausen etc.) afwijzen die de institutionalisering van de serieuze kunst vertegenwoordigen en is in plaats daarvan meer geporteerd voor Vaudeville of Circus, die eerder de populaire kunst of het niet-artistieke amusement vertegenwoordigen (en door ‘gecultiveerde’ intellectuelen scheef aangekeken worden). Fluxus-concerten lijken daarom soms op vaudeville-concerten of zijn soms satyren op serieuze concerten. Bepaald geen ‘grotere opera's’, die nu en dan om onverklaarbare redenen ‘happenings’ genoemd worden - want als je in het woordenboek kijkt zul je zien dat happenings alles behalve ingestudeerde en geënscèneerde toneelstukken of opera's zijn. Wij noemen onze stukken liever geen ‘happenings’, maar ze zijn werkelijk niet ingestudeerd en geënscèneerd, zodat ze eerder onvoorspelbaar worden.
Je mag het formuleren zoals je wilt. Maar laat mij de vertaling lezen, voor je ze gebruikt (als je ze gebruikt).
Wat de organisatie betreft: Er is een organisatie of apparaat, in tegenstelling tot wat George Brecht geschreven heeft, anders zouden er geen festivals of publikaties zijn. Die komen er niet van zelf.
Fluxus is een collectivum (zoals een kolchose), niet zoiets als mijn tweede Ik. In dat opzicht verschilt Fluxus van jouw Decollage. Ik