werd ingedrukt. Nog afgelopen week werd op de Parijse Biennale de schilder Breyten verzocht een heel stuk van zijn doek over te schilderen - wat door een of andere bureaucraat erotisch genoemd werd -, anders moest het werk verdwijnen. Hij schilderde het over en mijns inziens is het erg droevig en laf om zoiets te doen.
Misschien is schilderen op een ezel niet meer dat perfecte wapen wat het in laten we zeggen Goya's tijd was. Er is al veel geschreven over het ontstaan en de betekenis van happenings; in de happenings die we sinds 1959 georganiseerd hebben is tenminste sprake van een sterke drang om de artistieke taal te gebruiken voor een bijzondere strijd om voort te bestaan en die strijd schijnt men niet in een juist perspectief te zien. We staan tegenover een geweldige overmacht. Georganiseerde onderdrukking, grote onzichtbare brain-washing, door computers vastgestelde cultuurpatronen. Kunnen wij tegen dat alles vechten en in een eigen schilderij of gedicht iets verhelderends uitdrukken? Alsof we niet verstrikt zijn in de moordlustige industriële chaos, afgezien van onze persoonlijke visies? Ik beweer dat een kunst die niet alleen tot actie leidt maar onmiddellijk actie insluit de enige uitweg is.
Zie maar hoe in alle huidige regimes, zowel in de zogenaamde democratische als socialistische staten, de taboes en repressies dezelfde zijn. Wat je ook doet, je mag de mensen niet tot actie brengen, je mag er niet voor zorgen dat ze gaan inzien dat zij zich zelf moeten vrijmaken; laat ze niet deelnemen aan iets dat hen wakker maakt; laat ze niet voelen of denken dat de wereld iets is wat veranderd kan worden. Natuurlijk zijn de ergste taboes sex en politiek en omdat ze tot de strengst gecontroleerde gebieden van het menselijk bestaan behoren zijn ze het meest problematisch geworden en worden zij meer dan ooit op artistieke wijze behandeld.
De kunstenaar moet veredelen als hij wil blijven voortbestaan. Het maakt echt niets uit of je stillevens maakt of een abstract schilderij van Franse paratroepen die een Algerijns meisje martelen, of Jackie Kennedy die neervalt of mevrouw Tsjang Kai-tsjek of een beminnelijke Hitler die Churchill's sigaar aansteekt met een biljet van 50 dollar (beiden waren schilders)... Niemand geeft meer iets om olieverfschilderijen, je kunt ze in elk warenhuis kopen.