‘Huil niet, want ik zal terugkomen!’
‘Als je terugkomt, zul je mij niet meer als vrouw willen, omdat ik te oud zal zijn.’
‘Huil niet, want ik zal terugkomen!’
‘Als je terugkomt, zul je een vreemde zijn voor het kind dat ik in mij draag.’
‘Huil niet, want ik zal terugkomen!’
‘Als je terugkomt, zal ik dood zijn.’
‘Huil niet, want ik zal terugkomen.’
‘Bijna niemand keert terug.’
Het verhaal ‘De pad en de nachtuil’ dat hier afgedrukt is, werd vertaald voor de bundel Angolese verhalen die in 1972 bij uitgeverij Bruna zal verschijnen. Het is afkomstig uit de bloemlezing Literatura Africana de Expressao Portuguesa - Prosa, die door Mário de Andrade in 1968 in Algiers is uitgegeven. De schrijver, Manuel Santos Lima, werd in 1935 geboren in Bié (Midden-Angola). Hij schreef een dichtbundel Kissange en een roman As Sementes da Liberdade (Het zaad van de vrijheid).
Het verhaal geeft een beeld van enkele praktijken die kenmerkend zijn voor het Portugese kolonialisme. De Afrikanen worden, met medewerking van de sobas, de Angolese dorpshoofden, weggesleept om dwangarbeid te verrichten voor de Portugese kolonisten of de autoriteiten.
Het Portugese koloniale bestuur bedient zich hierbij van de cipaios en capitas, de Afrikaanse politieagenten en maakt gebruik van de stammentegenstellingen. In dit geval van de conflicten tussen de Luenas en de Quiocos, stammen uit het noorden van Angola.
Elk verzet wordt meedogenloos onderdrukt. Bij het brengen van de Lusitaanse, christelijke beschaving zijn lijfstraffen onmisbaar. Hiervoor dient o.a. de palmatoria, een korte stok met aan het eind een dikke schijf die, om de pijn te vergroten, met vijf gaten doorboord is. Hiermee worden de ‘zwarte Portugezen’ door het bestuur en de kolonisten afgetuigd.
Terwijl bijna alle Afrikaanse landen al lang onafhankelijk zijn, wordt hier, in Angola, Mozambique, Guinee-Bissau, in de tweede helft van de twintigste eeuw door het achterlijkste land van Europa nog op ouderwetse wijze kolonialisme bedreven. Bij de handhaving van dit systeem krijgt het fascistische Portugal de morele en materiele steun van zijn NATO-bondgenoten. Onder het vaandel van ‘demokratie, vrede, vrijheid en beschaving’ worden de mensenrechten vertrapt en de Afrikanen afgeslacht.
Bertus Dijk