en er maar weinigen voorname posten bekleedden, bepaalde de naam van de straat waar je woonde je status.
De Spinozastraat was, zoals ik zeide, een goedburgerstraat, maar duidelijk in twee sociaal ietwat gescheiden gedeelten onderverdeeld. De nummers 1 tot en met 17 waren het meest in aanzien. Het waren huizen met sousterrain en belétage, én vrije bovenhuizen (twee verdiepingen en een zolder). De nummers 19 en 21 hadden een huis met belétage en twee apart verhuurde verdiepingen, 23 tot en met 29 hadden een benedenhuis met sousterrain en drie apart verhuurde étages en no 31 was, als ik het wel heb, een huis met belétage en twee, apart verhuurde verdiepingen. Mijn ouders, op 15, behoorden dus nog net tot de ‘rijken’ met ons vrije bovenhuis. Maar, omdat we het Ooglijdersgesticht bijna tegenover ons hadden, was de huur, zelfs voor toenmalige begrippen, laag: f 450, -. Tóch was het een geduchte degradatie voor ons om in 1905 van de Sarphatistraat daarheen te moeten verhuizen. Sinds 1903 woonde het gezin van den Bergh al op nummer 29, in een huis met sousterrain. Zij hadden promotie gemaakt, want zij kwamen uit de Roetersstraat. Herman's vader was godsdienstleraar geweest, en dat gaf in die tijd een hongerloontje. Toen hij later in de diamanthandel ging kon hij zijn status verbeteren.
Het was een Joods wereldje. Op mijn lagere school, de nog bestaande Hendrik Wester, op het Weesperplein, waren de Joodse kinderen zo zeer in de meerderheid, dat er op Zaterdag, wegens de absentie van zovelen uit vrome gezinnen, werd voorgelezen en wandelingen gemaakt. Op Herman's lagere school, ik meen de Brugmanschool, was het niet anders.
In onze straat woonde op nummer 19 één Christen, een emiritus-predikant; toen deze allang overleden was deed op nummer 1 een niet-Joodsche diamantair zijn intree. De domine liet op Vrijdag zijn stoep schrobben, dat, om geen aanstoot te geven bij zijn ten dele heel vrome Joodse straatgenoten.
Het ‘arme’ deel van de straat was behoudender dan het ‘rijke’: ja, de eerste nummers gaven zelfs aanstoot door hun bepaald