Woord vooraf
In het najaar 2009, op 22 en 23 oktober, heeft de Praagse sectie Nederlands van het Instituut van Germaanse studies aan de Filosofische Faculteit van de Karelsuniversiteit in Praag voor de zesde keer het colloquium Praagse Perspectieven georganiseerd. Het colloquium vond plaats in het gebouw van het Oostenrijks Cultureel Forum in het centrum van Praag.
Bij de opening waren de volgende eregasten aanwezig: de vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering, de heer André Hebbelinck die zich als ware stripliefhebber en -kenner ontpopte, de directeur van het Instituut van Germaanse Studies aan de Filosofische Faculteit, de heer Doc. PhDr. Milan Tvrdík CSc. en de directeur van het Oostenrijks Forum, de heer dr. Florian Haug. De heer Haug verraste ons, want hij sprak ons congres toe in prachtig Nederlands, een taal die hij naar eigen zeggen in geen twintig jaar meer had gesproken.
We waren bijzonder blij dat we weer veel gasten konden verwelkomen. Aan het twee dagen durende colloquium werd deelgenomen door gasten uit Nederland en België en verder door onze collega's en studenten uit de secties Nederlands in de regio: Brno, Olomouc, Bratislava, Ružomberok, Wrocław, Poznań en natuurlijk Praag.
Het programma van de Praagse Perspectieven 6 bestond uit twee delen. De eerste dag was een taalkundedag met als thema Het Nederlands van de 21e eeuw. Op de tweede congresdag stond een literair thema centraal: Het beeldverhaal in Nederland, België en Tsjechië. De sprekers waren specialisten van naam op dat gebied uit Nederland en België. De studenten konden vervolgens deelnemen aan de workshops, die speciaal voor hen door enkele sprekers waren georganiseerd.
De handelingen van het congres werden aangevuld door een cultureel evenement - een rondleiding door de historische zalen, bibliotheek en het astronomisch observatorium van het Praagse Clementinum. Al vanaf 1752 bewaart dit observatorium gegevens over het plaatselijke weer.
De organisatie van het colloquium zou niet mogelijk zijn geweest zonder financiële steun van de Nederlandse Taalunie, de Nederlandse Ambassade in Praag en de vertegenwoordiging van de Vlaamse regering. De prachtige zaal met alle voorzieningen werd ter beschikking gesteld door het Oostenrijks Cultureel Forum. Namens de vakgroep wil ik de vertegenwoordigers van deze instellingen dan ook van harte danken voor al hun steun en hulp. Ik wil de hoop uitspreken, dat zij ook in het vervolg onze sponsoren zullen zijn.
Een woord van dank geldt ook voor alle auteurs van de bijdragen en de begeleiders van de werkcolleges voor de studenten. De publicatie bevat de teksten van de lezingen gehouden tijdens het colloquium, aangevuld met enkele bijdragen die om redenen van tijdgebrek tijdens het colloquium niet beluisterd konden worden. Graag wil ik alle medewerkers - prof. dr. Jan Pekelder, drs.