Voorwoord
Als een van de oudste afdelingen Nederlands extra muros vierde de sectie neerlandistiek van het Instituut van Germaanse Studies aan de Filosofische Faculteit van de Karelsuniversiteit in Praag het vijfentachtigjarige bestaan van het vak. Ter gelegenheid van dit jubileum werd in september 2007 het ‘Regionaal Colloquium Neerlandicum’ in Praag gehouden. Dit colloquium vormde tegelijkertijd het vijfde deel van onze jaarlijkse colloquia, Praagse Perspectieven 5 dus.
Aan het driedaagse colloquium werd door meer dan 80 gasten deelgenomen, collega's die secties Nederlands in verschillende landen van onze regio vertegenwoordigen en ook door collega's en gasten uit Nederland en België.
We waren bijzonder verheugd door de aanwezigheid van vele eregasten, de officiële vertegenwoordigers van Nederland en België, met name Zijne Excellentie de ambassadeur van België, de heer Raf van Hellemont, Zijne Excellentie de ambassadeur van Nederland, de heer Jan Lucas van Hoorn en de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering, de heer Walter Moens. Ook vertegenwoordigers van onze universiteit gaven bij het begin van ons congres blijk van hun belangstelling. We waren vereerd met de aanwezigheid van de decaan van onze faculteit, de heer Michal Stehlík, de twee vice-decanen, mevrouw Jana Králová en mevrouw Olga Lomová en de directeur van het Instituut van Germaanse Studies, de heer Milan Tvrdík, bij de feestelijke opening van het colloquium. Tevens konden we de vertegenwoordiger van de Nederlandse Taalunie, de heer Marc le Clercq, en de vertegenwoordiger van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, de heer Jan Renkema, verwelkomen.
Het brede onderwerp van ons colloquium, ‘Taallandschap’, heeft de deelnemers geïnspireerd tot lezingen waarin de plaatsgebonden component een belangrijke rol speelt. Op dat gebied hebben we interessante lezingen gehoord die de aandacht richtten op regionale diversiteit en de uitdrukking ervan in taalen letterkunde.
De lezingen van het congres werden aangevuld met culturele evenementen. Bij de feestelijke opening was er een concert met Nederlandse en Tsjechische muziek, gespeeld door het Praags Studentenorkest onder leiding van Jan Bubák, student bij de Praagse vakgroep neerlandistiek en tegelijkertijd studerend aan de Praagse Muziekacademie. De laatste avond was ingeruimd voor een literaire avond met Kristien Hemmerechts, een van de bekendste Vlaamse schrijvers. Deze avond werd georganiseerd door de vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in onze regio.