Inleiding tot het thema Literaire Roem?
De titel van het letterkundig onderwerp op dit congres draagt een vraagteken: ‘Literaire roem?’
In een aantal lezingen worden bijzondere gevallen van literaire roem besproken, zoals roem die pas na de dood van de auteur opkomt, of juist snel na de dood verdwijnt, dan wel roem die een andere opmerkelijke curve vertoont. Het vraagteken lijkt dus te verwijzen naar de onbestendigheid van de literaire roem.
Er is nog een tweede reden voor het vraagteken. Wat is de betekenis van het begrip literaire roem? Roem is niet het zelfde als succes, een begrip dat met verkoopcijfers te maken heeft. Literaire roem verkrijgt een schrijver als resultaat van door anderen toegekende lof. Maar in het begrip ‘lof’ schuilt het probleem van de roem.
De term ‘literaire roem’ riekt naar een verouderde, louter op de auteur gerichte geschiedschrijving, en kan geassocieerd worden met een statisch begrip als ‘meesterwerk’, dat door een ‘genie’ wordt geschreven. Uit dezelfde gedachtewereld stammen adjectieven als ‘onsterfelijk’ en ‘vergankelijk’. Onsterfelijkheid roept lauwerkransen in gedachten, en Petrarca die op z'n 37e jaar op het Capitool met de dichterskroon gekroond wordt. In de negentiende eeuw geloofde men daarin nog heilig, zo blijkt uit het opstel over Tollens.
Bruikbaarder dan de term ‘literaire roem’ is tegenwoordig het begrip literaire canon, waarmee werken aangeduid worden die door het ‘literaire veld’, (uitgevers, critici. literatuurhistorici en literatuurdocenten) een zogenaamde gecanoniseerde status kregen toegewezen. Literaire werken die behoren tot de literaire canon zijn terug te vinden in literair-historische handboeken. De canon wijzigt zich constant onder invloed van zich wijzigende literaire opvattingen, lof heeft geen eeuwigheidswaarde, en dat maakt de gecanoniseerde status voor schrijvers hachelijk. Zo is het woord roem een tijdgebonden begrip geworden, dat inmiddels zeer gerelativeerd is. Schrijvers kunnen ook roem vergaren door de lancering van een nieuwe trend in de vorm van een nieuwe opvallende manier van schrijven of dichten, of door aandacht te trekken in de pr-sfeer, bijvoorbeeld door een leuke gimmick in het optreden voor de media. Belangrijk is dat de schrijver gevoel voor de tijdgeest heeft, en daarbij in zijn werk bewust of onbewust weet aan te sluiten. Literaire roem kan als sneeuw voor de zon wegsmelten. Reputaties zijn breekbaar en een slechte kritiek kan het begin van de val inzetten die onomkeerbaar blijkt. Niets is gemakkelijker beïnvloedbaar dan de publieke opinie: volgens het sneeuwbalsysteem gaat de schrijver bergafwaarts. Onverwachts blijven de uitnodigingen uit en verstomt het applaus: de van zijn troon gevallen schrijver zint en broedt op een come-back.
In de hier gebundelde opstellen worden dergelijke meer of minder dramatische gevallen van literaire roem (in de zin van een hachelijke