Inleiding
Dat het speldebat een uitstekende vorm kan zijn om extramurale studenten Nederlands te laten oefenen met de taal, bewees de workshop debatteren die tijdens het colloquium gegeven werd door Manu Busschots en Usha Ganga, leden van de Erasmus Debating Society.
Het speldebat heeft een vaste vorm en vaste regels waaraan de debaters zich moeten houden. Dit biedt verschillende voordelen: anders dan bij een gewone klassikale discussie worden de studenten gedwongen tamelijk snel en met extra veel overtuigingskracht te spreken. Het gaat immers om een wedstrijd waarbij de andere partij overtroffen en de jury overtuigd moet worden. En geen enkele deelnemer kan zich aan het debat onttrekken of proberen enigszins op de achtergrond te blijven: iedere spreker krijgt even veel tijd toebedeeld, en die tijd moet bovendien vol gemaakt worden. Dat betekent dat de student gewoon door moet gaan met praten, ook al heeft hij alles al gezegd wat hij wilde zeggen. Zo oefent hij zich in het samenvatten en nog eens extra benadrukken van wat hij gezegd heeft.
De studenten die deelnamen aan de workshop zaten in het derde of vijfde studiejaar en beschikten dus over voldoende kennis van de taal om een goed debat te kunnen voeren. Natuurlijk werden ze niet onmiddellijk in het diepe gegooid met een volledig debat met lage spreektijden, maar alles werd tijdens de workshop geleidelijk opgebouwd, waarbij er ook apart geoefend werd met bijvoorbeeld het maken van interrupties - een erg leuk en verlevendigend element van het debat.
De workshop werd afgesloten met een spetterend slotdebat, waarbij twee partijen van vier studenten verbaal met elkaar op de vuist gingen over de vraag ‘Moeten terroristen omhelsd worden?’. Op het eerste gezicht een wat cryptische vraag, maar de sprekers wisten deze om te buigen tot een boeiende discussie waarbij zeer goed op elkaar ingespeeld en met elkaar samengewerkt werd. Wij als docenten zagen anders wat stille leerlingen plotseling van een totaal andere kant; we zagen bovendien dat de studenten bijzonder veel plezier hadden in het debatteren en dat alles heeft ons doen besluiten het speldebat tot een vaak terugkerend element van onze lessen te maken.
Het introduceren van het speldebat in de lessen conversatie is misschien moeilijk zonder hulp van een ervaren debater, maar toch hopen we dat het hierna volgende ‘tien stappenplan’ van Manu Busschots een goede ondersteuning kan zijn voor hen die net als wij enthousiast zijn geworden voor het debatteren in lesverband.
Nienke van de Waal