Ziehier thans, in het kort samengevat, zijn voordracht voor de leden van de Van Goch Kring:
We leven in een tijd van verval, gansche werelddeelen zijn verbrokkeld, vele staten zijn verscheurd, en uit bijna elk gezin is de vrede gebannen. Klein is het getal dergenen die een lichtend punt ontwaren boven deze donkere aarde.
Na het naturalisme van 'n Ibsen en 'n Zola kwamen Stefan George, 'n Hugo von Hofmannsthal, 'n Rainer Maria Rilke, 'n Richard Dehmel aandragen met een nieuwe romantiek, rijker en dieper. Zij louterden en vernieuwden de taal en waren de baanbrekers voor dezen tijd.
Na hen stonden de visioenaire dichters op, de dichters van de Groote stad, van de machines. Zij die aan de menschen de schoonheid zouden openbaren van de stad. Garsjien in Rusland, Walt Whitman in Amerika, Verhaeren in Vlaanderen gingen vóór.
Franz Werfel, Paul Zech, volgden in Duitschland; voor hen herrees in de groote stad, het symbool van het noodlotsidee der menschheid. Zij bleven niet bij een pure beschouwing en kwamen tot verzet tegen het stadsleven dat den mensch tot slaaf maakte van de machine, zij droomden van de eenheid van Europa.
De oorlog sloeg hun ideaal aan stukken... maar na korten tijd stonden de dichters weer op en met Arnold Holtz wilden zij nog slechts de naakte ziel uitdrukken.
Zij werden expressionisten (Kunst ist Gabe, nicht Wiedergabe) zij wilden als God een nieuwe wereld scheppen.
Zoover ging hun verzet tegen alle traditie en gezag, dat zij zelfs de taal, in hun telegram-stijl, zagen sterven in hun handen.
Onder hen waren de sterksten: Hasenclever met z'n Vater und Sohn, Von Unruh, Stramm en Becher.
Nu zoeken de besten na diepe meditatie de eenvoudigste vormen tot uiting van hun persoonlijke gevoelens.
Veel vertwijfeling, onzekerheid en onrust is er in hun werk.... kan het anders... de dichter is immer de spiegel van z'n tijd, van z'n volk... maar deze dichters zijn ook de propheten, de zieners der toekomst, die door hun scheppend woord den modernen mensch zullen redden van den ondergang zooals destijds 'n Dante, 'n Michel Angelo dat hebben gedaan.
Den Haag.
V.H.