Winnaars
Peter van Lier krijgt de tweejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gids voor poëzie. Deze aanmoedigingsprijs, waaraan een bedrag van 50.000 frank is verbonden, werd hem toegekend voor zijn bundel Miniem gebaar, uitgegeven bij Meulenhoff. Van Lier is de eerste Nederlandse laureaat.
Na de Cervantesprijs, de hoogste culturele onderscheiding van het Spaanse taalgebied die hem tien jaar geleden werd toegekend, ontving Antonio Buero Vallejo nu ook de Spaanse literatuurprijs. De 80-jarige dramaturg kreeg deze prijs voor zijn hele oeuvre. Aan de onderscheiding is een bedrag van 1,25 miljoen frank verbonden.
De derde p.e.n.prijs werd uitgereikt aan de Nederlandse schrijfster Hella Haasse.
Aan deze prijs, die de culturele betrekkingen tussen Vlaanderen en Nederland wil bevorderen, is een bedrag van 100.000 frank verbonden.
De belangrijkste prijs in Groot-Brittanië, de prestigieuze Bookerprijs, ging in 1996 naar Graham Swift voor zijn roman Last Orders. In Last Orders laat hij een groepje Londenaren het verhaal doen van de tocht die ze maken doorheen het Graafschap Kent, met als doel de asse van een oude vriend bij Margate Pier te verstrooien. Swift, die o.m. Margaret Atwood, Rohinton Mistry en Seamus Deane voorafgaat, ontvangt een bedrag van 1,3 miljoen frank. De Nederlandse vertaling verscheen begin februari bij De Bezige Bij onder de titel Laatste Ronde.
De literaire prijs van de stad Aalst, de Dirk Martensprijs 1996, was dit jaar bestemd voor het essay. Patricia de Martelaere werd laureate met haar boek Een verlangen naar ontroostbaarheid, in 1993 uitgegeven bij Meulenhoff/Kritak. Het boek bevat 12 essays over zeer uiteenlopende onderwerpen: kunst, literatuur, leven, dood,...
Geert Lernout, professor in de vergelijkende literatuur en directeur van het James Joyce-centrum aan de uia, krijgt twee prijzen voor zijn boek James Joyce, Schrijver de tweejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor een werk over een wetenschappelijk onderwerp én de Joris Eeckhoutprijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde.
De tiende en meteen ook laatste Ako Literatuurprijs is toegekend aan de Leidse hoogleraar Frits van Oostrom voor zijn boek Maerlants wereld. Buitenlandse uitgevers hebben al interesse getoond voor deze bijzondere ‘biografie’, waarin de dertiende-eeuwse dichter Jacob van Maerlant centraal staat. Aan de prijs is een bedrag van 1,8 miljoen frank verbonden. De andere genomineerden waren Rudy Kousbroek met Terug naar Negri Pan Erkoms, Charlotte Mutsaers met Paardejam, Willem Otterspeer met Bolland. Een biografie, Manon Uphoff met Begeerte en Leon de Winter met Zionoco.
Een vals bomalarm verstoorde de prijsuitreiking. De geplande rechtstreekse tv-uitzending van ‘Sonja en de Ako Literatuurprijs’ werd afgelast; Van Oostrom kreeg de prijs dan maar tijdens een inderhaast geïmproviseerde uitzending in open lucht.
De Franstalige Brusselse schrijfster en psychoanalytica Jacqueline Harpman kreeg de Franse literatuurprijs Prix Médicis 1996 voor haar roman Orlanda. Ze deelt de prijs met de Franse auteur en journalist Jean Rolin. De 67-jarige Harpman schreef een tiental romans en was eerder al genomineerd voor de Prix Fémina. Orlanda, een verwijzing naar Virginia Woolfs Orlando, beschrijft het proces van een persoonlijkheidssplitsing.
Cees Nooteboom ontving de eerste Internationale Prijs voor Reisliteratuur, ingesteld door de Oostenrijkse deelstaat Tirol, voor zijn boek De omweg naar Santiago.