Wedstrijden & winnaars
Winnaars
De dichter en prozaschrijver Gust Gils krijgt de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de bekroning van een schrijversloopbaan, waaraan een bedrag van één miljoen frank is verbonden. Gils werd in 1924 in Antwerpen geboren en debuteerde in 1953 met de dichtbundel Partituur voor vlinderbloemigen. Hij wordt beschouwd als een baanbrekend performer en is misschien het meest bekend door zijn zogenaamde paraproza. ‘Ik ben tevreden dat ik lang genoeg leef om dit nog te mogen meemaken,’ verklaarde Gils na zijn bekroning.
De vsb-Poëzieprijs, de enige van de grote-geldprijzen die exclusief voor poëzie bestemd is, werd dit jaar in de wacht gesleept door Leo Vroman, wiens Psalmen en andere gedichten het haalde van De schipbreukeling van Benno Barnard, Iets zo eenvoudigs van Huub Beurskens, Kindsbeen van Neeltje Maria Min, Al het aardsch geluk van L.F. Rosen, Het dagjesdier van Patty Scholten en Dooltuin van Willem van Toorn.
Leo Pleysier krijgt de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Verhalend Proza voor de roman De Gele Rivier is bevrozen. De jury looft in de eerste plaats de manier waarop Pleysier ‘de taal is hij waarin hij is opgegroeid, uitpuurt tot een instrument waarmee hij subtiel afstand neemt van de conformiteit en zo zijn wereldbeeld verruimt.’
Henk van der Waal ontving op de slotdag van Poetry International in Rotterdam de C. Buddinghprijs voor De windsels van de sfinx. De andere genomineerde debutanten waren: Erik Bindervoet met Tijdelijk zelfportret met hoofd en plaatsbepaling, Pieter A. Kuyk met Zal ik je wijzen waar ik woon en Th. van Os met Beurtzang.
De Herman Gorter-prijs 1996 is toegekend aan de Nederlandse dichteres Getrude Starink voor haar bundel De weg naar Egypte. Een passage 1985-1993. De poëzieprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst bedraagt zowat 300.000 fr.
Op 19 oktober wordt de Paul Snoek-prijs 1996 toegekend. Voor deze vijfjaarlijkse poëzieprijs ter waarde van 100.000 fr. zijn genomineerd: Hugo Claus met De sporen, Stefan Hertmans met Muziek voor de overtocht, Gerrit Kouwenaar met Een geur van verbrande veren, Leonard Nolens met Honing en as, Toon Tellegen met Tijger onder de slakken en Dirk van Bastelaere met Diep in Amerika. Vorige laureaten waren Rutger Kopland en Peter Verhelst.
De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa krijgt de Vredesprijs van de Duitse boekhandel, waaraan een bedrag van 20.000 DM is verbonden. De 60-jarige auteur wordt daarmee geëerd voor zijn rijk gevulde literaire en ook politieke loopbaan. Na Octavio Paz in 1994 is Vargas Llosa de tweede Zuidamerikaan die de Vredesprijs mag ontvangen.
De Duitse auteur Günter Grass is bekroond met de Thomas Mann-prijs van de stad Lübeck. Het gaat om een driejaarlijkse onderscheiding, die in 1975 in het leven geroepen werd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de in Lübeck geboren Thomas Mann.
De Australische schrijver David Malouf is onderscheiden met de International impac Dublin Literary Award. De prijs ter waarde van maar liefst vijf miljoen is de 63-jarige schrijver toegekend voor de roman Remembering Babylon. Voor deze prijs, die voor het eerst werd uitgereikt, kwamen alle boeken in aanmerking die sinds 1990 in het Engels zijn verschenen, hetzij oorspronkelijk, hetzij in vertaling.
De Libris Literatuurprijs voor het beste boek van 1995, goed voor 1,8 miljoen, gaat naar Alfred Kossmann voor de verhalenbundel Huldigingen. De andere genomineerden waren Marie Kessels, Wessel te Gussinklo, Oscar van den Boogaard, J. Bernlef en Tomas Lieske.
Rascha Peper krijgt de Multatuliprijs 1996 voor haar roman Russisch blauw en is meteen 300.000 fr. rijker.
Carl Friedman ontving voor Twee koffers vol de dit jaar ingestelde Van Witsenprijs voor Nederlands-Joodse auteurs. Tineke Hendriks kreeg voor Blijf zitten waar je zit de WIZO-prijs voor het beste joodse kinderboek.
Anton Haakman heeft de Italiaanse literaire prijs Premio Calabria gewonnen. De prijs, voor het beste buitenlandse boek, is hem toegekend voor de roman De onderaardse wereld van Athanasius Kircher. Eerdere winnaars van deze prijs waren onder anderen Heinrich Böll, Roland Barthes en Hervé Bazin.