Kinderpoezie
Nannie Kuiper
Verliefd verlangen
Jan van CoillieGa naar eindnoot+
Met Verliefd verlangen trekt Nannie Kuiper het spoor door van haar vorige bundel Een zeldzaam exemplaar herkenbare tieneremoties in een sobere vorm. Over liefde en verliefd zijn, en de chaotische gevoelens die dat oproept.
De grote meerderheid van de 29 gedichten waaruit Verliefd verlangen van Nannie Kuiper is opgebouwd, handelt over verliefd zijn. Niet alleen over de euforische kant van de zaak, maar ook over de massa verwarrende gevoelens die verliefd zijn oproept, zoals: verlangen bij iemand te zijn, verlangen naar een zoen, wensen en dagdromen, onzekerheid en zoeken naar zekerheid (bijvoorbeeld door bloemblaadjes af te tellen), het gevoel vleugels te krijgen om dan plots keihard neer te komen.
In enkele gedichten staan deze gevoelens los van de verliefdheid. De ik-figuur vraagt zich dan af wie ze volgens de anderen is, hunkert naar vriendschap, voelt zich het mikpunt en is woest wanneer blootgegeven is ‘wat verborgen blijven moest’. In de laatste zes gedichten probeert de ik-figuur ook haar standpunt te bepalen tegenover haar ouders. Met haar vader kan ze over die verwarrende
Nannie Kuiper
gevoelens niet praten, want die voelt het als verraad. En het lukt haar ook niet zo best om van haar moeder los te komen. Tenslotte blijft de vraag ‘Tot hoever mag ik gaan?’, alsook het verlangen toch bij iemand te horen.
Formeel valt vooral het bijzondere gebruik van het rijm op. In alle gedichten rijmt de slotregel op een van de voorgaande regels waardoor de kern van het gedicht, die erin verborgen zit, even oplicht. Rijm als een soort hefboom of lichtflits, wat echter niet altijd even doeltreffend werkt. Op de duur lijkt het soms een trucje en werkt het niet echt verhelderend. Voor het overige is de taal erg gedrongen. Hulpwerkwoorden, voornaamwoorden en lidwoorden zijn meestal weggelaten. Hoofdletters en leestekens ontbreken alsof de dichter alle belemmeringen voor het uitstorten van de gevoelens wou wegnemen. Soms zet de auteur de lezer door een woordspeling aan het denken:
Een verhelderende en herkenbare bundel voor jonge tieners.