| |
poweetjes
Debeer en Point vragen manuscripten
De nieuwe uitgeverij deBeer uit Torhout is goed op weg op een aparte plaats te veroveren in literair Vlaanderen. De wielerbundels Vélo-dromen (samenst. Paul Rigolle en Patrick Cornillie) en Woud van wielen (door Willie Verhegghe) waren een uitstekend begin. Een van de volgende projecten is een nieuwe poëziereeks: ‘Het Vel van deBeer’ (vier bundels per jaar). Als eerste titel verschijnt De stoel voor het raam van Jan Clement. De uitgeverij weet zeker dat heel wat Vlaamse auteurs uitstekende manuscripten in hun lade hebben liggen, en vraagt om die snel op te sturen naar Kortemarkstraat 18, 8820 Torhout (tel. 050 | 21.66.67).
En uitgeverij Point heeft voor de lopende jaargang nog ruimte voor goede, origineel in het Nederlands geschreven poëzie en voor vertalingen van hedendaagse buitenlandse poëzie. Manuscripten aan: Germain Droogenbroodt, Apdo. 119, E-03590 Altea, Spanje.
| |
Van Paemel wil vrouwelijke pen
Monika van Paemel, de voorzitter van de Europese afdeling van PEN, vindt dat er in die internationale schrijversorganisatie dringend een aparte afdeling moet komen voor vrouwelijke auteurs. Op die manier wil Van Paemel de vrouwelijke auteurs uit de Derde Wereld in PEN aan bod laten komen. Het huidige PEN-bestuur, dat bijna uitsluitend uit mannen bestaat, heeft volgens Van Paemel geen belangstelling voor die schrijfsters.
| |
| |
| |
Prijzen in Vlaanderen
De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren (600.000 fr. of fl. 30.000) werd toegekend aan Christine D'haen. De jury prees de ‘onmodieuze, volstrekt eigenzinnige toon en thematiek’ van haar klassieke poëzie.
Joris Denoo is laureaat van de tweejaarlijkse kinderboekenwedstrijd ‘Tielt Boekenstad’. Voor zijn manuscript Een paar kinderen, graag ontving hij 100.000 fr.
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde kende de volgende prijzen toe:
Prijzen voor Letterkunde aan Marc van Vaeck voor zijn studie ‘Adriaen van de Vennes “Tafereel van de belacchende werelt”’ aan Lut Missinne voor haar studie ‘Kunst en leven, een wankel evenwicht. Prozaopvattingen tijdens het interbellum in Vlaanderen (1927-1940), een onderzoek van tijdschriften en weekbladen’; aan Luc Dirikx voor zijn studie ‘Louis Couperus en het decadentisme. Een thematologische confrontatie’; aan Hubert Meeus voor zijn studie ‘Zacharias Heyns, uitgever en toneelacteur. Bio-bibliografie en studie van zijn toneelwerk’.
Fondsprijzen: August Beernaertprijs aan Koen Vermeiren voor zijn roman Schaduwen; Nestor de Tièreprijs aan Gaston M. van der Gucht voor zijn toneelspel De traktor; Joris Eeckhoutprijs aan Jos Borré voor zijn biografie Gerard Walschap. Rebel & Missionaris; Guido Gezelleprijs aan Adriaan Magerman voor zijn dichtbundel Mei requiem; Leonard Willemsprijs aan Frank Willaert voor zijn werk op het gebied van de studie van de middelnederlandse letterkunde; Karel van de Woestijneprijs aan Piet van Bouchaute voor zijn werk De handschriften van Karel van de Woestijne; Leon Elautprijs aan Daniël Vanacker voor zijn werk Het aktivistisch avontuur. De Jozef van Ginderachterprijs werd niet toegekend.
De VBVB kende de Boekenleeuw 1992 toe aan Bart Moeyaert voor zijn novelle Kus me. De Boekenwelpen 1992 gingen naar Bettie Elias voor De meester is een schat, Jaak Dreesen voor Aan de overkant van de rivier, Ron Langenus voor De schimmen van Pluckley en Arnulf Zitelmann voor Tot de dertiende maan.
Voor Puntje puntje puntje ontvingen Geert de Kockere en illustrator Geert Vervaeke het Maerlantje van de v.z.w. Jacob van Maerlant voor het beste jeugdboek van 1991.
De Kinder- en Jeugdjury voor het Boek bekroonde de volgende boeken: groep 8-9 jaar: Bettie Elias, De meester is een schat; groep 10-12 jaar: Marc de Bel, Nikkie Nikkel; groep 13-15 jaar: William Bell, Verboden stad.
De keuze van de Kinder- en Jeugd-jury Limburg: groep 6-9 jaar: Daniël Billiet en Nicole Rutten, De Steensnoepers; groep 8-10 jaar: Els Beerten, Mijn tweede solo; groep 10-12 jaar: Anke de Vries, Kladwerk; groep 12-14 jaar: Willy Schuyesmans, Tand om tand; groep +14 jaar: Alane Ferguson, Verdacht.
| |
Prijzen in Nederland
De Martinus Nijhoff Prijs 1992 werd toegekend aan de Duitse Helga van Beuningen voor haar vertalingen van moderne Nederlandse literatuur in het Duits.
Henk Blanken won de eerste prijs in de literaire wedstrijd van de Openbare Bibliotheek Vlissingen.
De Jacobsen-prijs van het Tollensfonds ging naar Elisabeth Augustin voor haar hele oeuvre.
Gerrit Komrij kreeg van de provincie Limburg de driejaarlijkse Frans Erensprijs (fl. 10.000).
Tijdens de slotavond van Poetry International werd de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie toegekend aan Anna Enquist voor haar bundel Soldatenliederen.
De Poetry International Award (fl. 10.000) gaat naar de Zuidkoreaanse dichter Park No-hae. De prijs bekroont een dichter die gevangen zit vanwege zijn werk.
Max Velthuys kreeg de Gouden Griffel 1992 voor Kikker en het vogeltje.
De eerste Vestdijkkringscriptieprijs is uitgereikt aan Annick Cuijnen voor ‘De man met het stokje: een karakteriële analyse van twee dirigenten uit het werk van Simon Vestdijk.’
De Nederlandse Kinderjury koos de mooiste kinderboeken van 1991. 6-9 jaar: Een pakje voor mevrouw Larietand van Elfie Donnelly; 10-12 jaar: Verdriet met mayonaise van Carry Slee; 13-16 jaar: Niemand houdt mij tegen van Evert Hartmans.
| |
Literatuurwetenschappers gedenken Armand van Assche
Op 27 augustus 1990 overleed totaal onverwacht Armand Van Assche. Deze dichter, criticus en wetenschapper was ook redacteur van de Poëziekrant en lid van de raad van bestuur van het Poëziecentrum. Terwijl bij het Poëziecentrum de postume bundel Voorgevoel wordt afgewerkt, stellen de collega-wetenschappers van Van Assche een huldeboek samen. Even boven het evenwicht (onder redactie van H. van Gorp en D. de Geest) bundelt vijf van de belangrijkste bijdragen van Van Assche op het terrein van de literatuurdidactiek en de empirische literatuurstudie, en collega's uit Vlaanderen en Nederland leveren opstellen over literatuuronderwijs, empirische literatuurwetenschap (het gedrag van lezers) en cultuuroverdracht. Deze waardevolle uitgave zal 296 pagina's tellen en 1295 fr. (fl. 72) kosten.
Inlichtingen: Acco, Tiensestraat 134-136, 3000 Leuven.
| |
Gastschrijvers
De vooraanstaande Chinese dichter Bei Dao (1949) wordt in het nieuwe academiejaar writer in residence aan het Sinologisch Instituut van de Rijksuniversiteit Leiden. Hij volgt er Duoduo op, een andere Chinese dichter die zijn land ontvluchtte. Bei Dao verblijft al sinds 1989 buiten China. Willem Jan Otten is de nieuwe gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft er openbare lezingen en hoor- en werkcolleges.
| |
Personeel Nederlandse taalunie verontwaardigd
Op 2 juli stelde Hugo Weckx, voorzitter van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, het doorlichtingsrapport van de Taalunie aan de pers voor. Hij verbond aan dat rapport al een aantal verregaande conclusies van het Comité. Zo werd al besloten dat de huidige Algemeen Secretaris, O. Wandel, moet vertrekken en dat het personeelsbestand van het Algemeen Secretariaat met bijna de helft wordt ingekrompen. Ook wordt de beleidsvoorbereiding goeddeels onttrokken aan het secretariaat en aan de nationale departementen toevertrouwd. Amper een
| |
| |
half uur voor de persconferentie werden twee vertegenwoordigers van het personeel in kennis gesteld van deze ingrijpende beslissingen. Tien dagen eerder had Weckx tijdens een bijeenkomst met het personeel nog laten doorschemeren dat met de personeelsvertegenwoordiging van gedachten zou worden gewisseld voor de ministers zouden beslissen. Ook eerder werden zulke beloften gedaan. De medewerkers voelen zich nu voor voldongen feiten geplaatst. Ze eisen dat alle betrokkenen de kans krijgen hun standpunten kenbaar te maken, en dat er in elk geval geen gedwongen ontslagen vallen.
| |
J&j
Vanaf 1 januari 1993 begint Julien Vangansbeke - die twee jaar terug ophield met de ‘Yang Poëzie Reeks’ - op dezelfde wijze met het redigeren en uitgeven van een nieuwe reeks: ‘J&J’.
Inlichtingen: Julien Vangansbeke, Groenewandeling 70, 9031 Drongen.
| |
Point-poezieprogramma's
Point v.z.w. brengt op aanvraag boeiende poëziemuziekprogramnia's. Het concept: voor de pauze wordt vertaalde poëzie gelezen, na de pauze lezen Gerda Berckmoes, Annie Reniers en Germain Droogenbroodt uit eigen werk. De muziek is van Jean Van der Schueren en | of Villa Poëtica. De opties: ‘Als ze me martelen’ heeft als thema de Latijnsamerikaanse poëzie; voor ‘Waar je even beter van wordt’ werden vertaalde gedichten geselecteerd uit alle internationale Point-publikaties. Beide programma's kunnen gedeeltelijk worden gesubsideerd.
Contactadressen: Jean Van der Schueren, Elsbeekstraat 48, 9402 Meerbeke, tel. 054 | 32.14.47; Point, Brusselsesteenweg 356, 9402 Meerbeke, fax 054 | 34.46.60.
| |
Literatuur in Latijnsamerikaanse kranten
In 24 grote Latijnsamerikaanse dagbladen verschijnt elke week een bijlage met verhalen, gedichten en romans. De Unesco en de Fondo de Cultura Economica willen zo de literatuur beter verspreiden. De kranten zelf, bedrijven en sponsors financieren de voortzetting van het project.
| |
Cursussen voor schrijvers
Schrijven is werken en niet wachten tot de inspiratie komt. Vanuit die optiek geven de Leidse Onderwijsinstellingen cursussen Schrijven. Hoofddoel van de cursus Creatief Schrijven is de deelnemers in staat stellen hun mogelijkheden uit te bouwen, hun sterke en zwakke punten te ontdekken. Daarnaast worden eigenschappen als originaliteit en observatievermogen ontwikkeld. De cursus Gedichten Schrijven leert hindernissen als ritme, rijmschema en vorm overwinnen.
Inlichtingen: LOI, tel. 00-31-71 | 45.18.85.
| |
Omgaan met poezie
‘Poweziezien, Ruiken, Proeven’ is een unieke poëzieworkshop. Zes acteurs presenteren een spel-lesprogramma van ongeveer een uur, gebaseerd op gedichten uit de Nederlandse literatuur van deze eeuw. De deelnemers leren actief omgaan met teksten en gedichten. De nieuwe methode werd ontwikkeld door ZIMIHC in samenwerking met de stichting LIFT.
Inlichtingen: ZIMIHC (Utrecht, Nederland), tel. 00-31-30 | 31.09.09.
| |
Schrijfacademie Moritoen
Wie zichzelf verdenkt van enig literair talent maar twijfelt of ruggesteun zoekt, kan terecht in de Schrijfacademie van Moritoen. De cursus, waarin de creativiteit van het schrijven centraal staat, wordt gegeven op zaterdagen door dichters, journalisten, auteurs en essayisten. 26 september is de uiterste inschrijfdatum.
Inlichtingen: v.z.w. Moritoen, Eekhoutstraat 46, 8000 Brugge.
Tel. 050 | 33.63.09.
| |
Tijdschriften zoeken dichters
Wie poëzie wil publiceren, denkt vaak meteen aan een bundel. Maar er is een veiliger en makkelijker alternatief: literaire tijdschriften. Toegegeven, bij de Poëziekrant maakt u weinig kans, omdat recensies en interviews een groot deel van dit blad in beslag nemen, en we veel meer gedichten ontvangen dan we kunnen publiceren. Maar heel wat andere bladen zitten wel op uw poëzie te wachten. Enkele suggesties.
De redactie van Het Oosten ontvangt graag inzendingen van maximaal vijf gedichten. Biezenweide 9, 6903 VD Zevenaar, Nederland. Ook naar het multi-etnisch literair tijdschrift Sukutaki, Rozengaard 3, 9753 BK Haren, Nederland, stuurt u maximaal vijf gedichten. Bij het kleine tijdschrift De Inktzwam is kopij eveneens welkom; voor meer informatie schrijft u naar de redactie, p | a Tuinbouwstraat 118A, 9717 JP Groningen, Nederland. En Vlam, het cultureel tijdschrift van de Vereniging van Limburgse Auteurs, staat open voor alle Nederlandse en Belgische schrijvers; kopij stuurt u naar de hoofdredactie, p | a J. van Besouw, Heerenweg 220, 6414 AS Heerlen, Nederland.
| |
Dispuut
Literair Dispuut Flanor is een Groningse studentenvereniging voor literatuurliefhebbers. Haar voornaamste activiteit is het organiseren van lezingen door dichters, schrijvers en wetenschappers | critici.
Inlichtingen: Sven Demoulin. Eilardaheerd 58, 9736 BD Groningen, Nederland. Tel. 00-31-50 | 42.37.10.
| |
Gymnastisch
Ruben van Gogh en Jos Tolboom vormen het gezelschap Triade. Onder de noemer ‘Mooie gedichten voor mooie mensen’ brengt het duo theaterpoëzie ‘met gymnastische aspecten’. Triade treedt overal op, ook bij u als u T.P. de Gaay contacteert.
Turftorenstraat 28, 9712 BR Groningen, Nederland. Tel. 00-31-50 | 13.99.43.
| |
Letterkundig museum verkoopt bibliografieen
Het Letterkundig Museum in Den Haag biedt 22 biobibliografieën van auteurs te koop aan. De bibliografieën (op kaarten) bestaan uit de titelbeschrijvingen van alle drukken van alle afzonderlijk verschenen werken, met inbegrip van bibliofiele uitgaven, vertalingen, rijmprenten en partituren.
Inlichtingen:
Letterkundig Museum, Postbus 90515, 2509 LM Den Haag, Nederland. Tel. 00-31-70 | 347.11.14.
|
|