| |
| |
| |
poweetjes
Uitslagen literaire prijzen Nederland
De P.C. Hooftprijs 1991 gaat naar de Nederlandse dichteres van Zuidafrikaanse afkomst Elisabeth Eybers, voor haar hele werk, ‘vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van haar omvangrijke poëtisch oeuvre’. De prijs wordt in mei uitgereikt.
De Haagse dichter Bergman won de Nonsense-poëzieprijs, uitgeschreven door theater Branoul uit Den Haag.
De Woutertje PietersePrijs werd in Amsterdam toekend aan Paul Biegel voor Anderland.
De Multatuliprijs 1991 gaat naar Marita Mathijsen voor haar bundel De geest van de dichter. De jury omschrijft de bundel als volgt: ‘In een niet aflatende poging de geest van de dode dichters tot leven te wekken heeft de schrijfster in haar bundel - tien zogenaamde gesprekken met negentiendeeeuwse schrijvers - met grote vakbekwaamheid gebruik gemaakt van de techniek die heden ten dage de beste methode is gebleken om literatuur aan de man te brengen: het interview’.
De Geert Jan Lubbers-huizenprijs voor prozadebuten 1990 is toekend aan Marcel Möring voor zijn roman Mendels erfenis. Deze prijs is ingesteld door de Maarten Toonder-Stichting in Amsterdam. De jury verantwoordde de bekroning met de volgende commentaar: ‘Het thema van de eenzaamheid is zonder pathetiek behandeld. Het proza is zeer verzorgd en de stijl is heel knap.’
De literaire prijs van het Psychiatrisch Ziekenhuis Bringreven te Deventer ging naar Dr. Okke Jager voor het volgende gedicht:
| |
Uitslagen literaire prijzen Vlaanderen
Haacht Literair 1990 werd gewonnen door Marc Dejonckheere met de gedichten ‘Zuiderzee l’ en ‘Zuiderzee II’.
De John Flandersprijs 1990 voor een onuitgegeven jeugdverhaal ging naar Kolet Janssen voor haar verhaal ‘Het lege hoofd’.
De poëziewedstrijd van de stad Aarschot werd gewonnen door Marc Bungeneers. Dichteres Suzy Van Bever werd ridder benoemd in de Orde van de Belgisch-Spaanse Verdienste als erkenning voor haar verdiensten als kunstenares.
De uitslag van de zesde Poëziewedstrijd van de stad Izegem ziet er als volgt uit: Eerste prijs: Paul Demets uit Olsene-Zulte
Tweede prijs: Paul Rigolle uit Oostkamp
Derde prijs: Fernand Florizoone
De poëzieprijs van het Jan van Eyckcomité te Maaseik werd toegekend aan Patrick Lateur, lid van de redactie van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, voor zijn dubbelgedicht ‘Johannes de eyck fuit bie’. Tweede laureaat is Herman Hendrix en derde Marc Dejonckheere.
| |
Prijs stad Harelbeke
De eerste prijs in de categorie voor jongeren ging naar Zeger Desmedt uit St.-Truiden, die volgens de jury ‘met zeer weinig elementen, met dingetjes van alledag een ruimte kan creëren waarin grote waarden zinderen en blijven nazinderen’.
Het jachthuis
Ik hoor de pijn nog altijd
De Grote Literaire Prijs van de stad Harelbeke (30.000 fr.) ging naar Herman Leenders uit Adegem met onder andere het volgende gedicht:
Grootvader
nog altijd zeldzaam bleef.
| |
Kinderpoëziewedstrijd 1991
In het kader van de Werelddag van de Kinderpoëzie werd deze wedstrijd uitgeschreven onder het thema ‘Het goede nieuws’.
Uit 9251 inzendingen werden 21 laureaten geselecteerd tussen 7 en 12 jaar. De jury bestond uit 5 kinderen en 5 volwassenen. Het winnende gedicht is van de hand van Kristien Ooms (11 jaar) uit Langdorp.
Hallo Hallo
mag ik U even aan de lijn,
'k heb heel lang over U gedacht
Waarom wil U toch zo veel
Duizenden moeten hun leven
duizenden moeders slapen niet
ik kan U echt niet meer verdragen
U bent en brengt alleen verdriet!
een goudmijn of een olieveld
maar zet die oorlog uit uw kop
vertel uw kinderen eens een mop!
En als U morgen wakker wordt
probeer eens mee te zingen
| |
Hölderlin-prijs voor Gunter Kunert
De internationale Friedrich Hölderlin-prijs, uitgereikt door de stad Bad Hamburg is toegekend aan de Oostduitse auteur Günter Kunert voor zijn poëzie en proza, waarin hij, volgens de jury, ‘de vragen formuleert van een sceptisch tijdgenoot en de onrust van een precies waarnemer uit ons tijdvak’.
| |
Nieuws uit Frankrijk
Op 5 maart werd de eerste kunstboekhandel voor kinderen geopend door Jack Lang in het Louvre. Deze wereldprimeur gaat van start met 3000 titels over cultuurgeschiedenis, de basisbeginselen van kunst en de ontwikkeling van creatieve vermogens.
De kinderkunstboekhandel is gevestigd op de eerste etage van de bestaande boekhandel in het Louvre.
En nog in Frankrijk verkoopt de PTT sinds 25 februari postzegels van zes groten van de poëzie uit de 20ste eeuw, zoals die zijn afgebeeld door grote namen uit de beeldende kunst. Het gaat om Paul Eluard door Picasso, André Breton door Man Ray, Louis Aragon door Henri Matisse, Francis Ponge door Stella Mertens, Jacques Prévert door Picasso en René Char door Valentine Hugo. Een deel van de winst op de postzegels gaat naar het Rode Kruis.
| |
Clara Eggink
De 84-jarige Nederlandse dichteres Clara Eggink is begin maart overleden. Zij debuteerde in 1931 in het tijdschrift ‘De Gids’ en publiceerde daarna verscheidene poëziebundels. Ze schreef een werk over haar eerste echtgenoot, de dichter Jacques Bloem, in 1977, vertaalde literatuur uit het Engels en publiceerde ook Afrikaanse reisherinneringen.
| |
Derek Walcott
De W.H. Smith-prijs, jaarlijks toegekend door de gelijknamige boekhandel, ging dit jaar naar de 61-jarige Derek
| |
| |
Walcott, voor zijn jongste en omvangrijke bundel Omeros, een eigen interpretatie van de geschiedenis van de Ilias en de Odyssee in een gedicht van 325 pagina's. Derek Walcott is een van de belangrijkste auteurs uit de Caraiben en doceert momenteel Engels aan de universiteit van Boston. Een interview met Walcott werd gepubliceerd in PK 6 van 1990.
| |
Joseph Brodsky
De tweejaarlijkse Aleida-Schot-prijs 1991 voor de beste Nederlandse vertaling uit een van de Slavische talen werd dit jaar toegekend aan de vertaling van de poëzie van de Russische schrijver en dichter Joseph Brodsky. De onderscheiding wordt toegekend aan de vertalers Jan Robert Braat, Arie van der Ent, Marko Fondse, Arthur Langeveld, Marc Schreurs, Charles B. Timmer, Kees Verheul en Peter Zeeman. Ook bekroond werden de Leidse slavisten onder wie Karel van het Reve en de werkgroep van het Slavisch Instituut van de universiteit van Utrecht.
| |
Eddy van Vliet internationaal
Zowel in Canada als in Italië zal Eddy van Vliet ons land vertegenwoordigen op poëziemanifestaties. In Toronto gaat een internationaal poëziefestival door van 8 tot 13 april. Daar treedt Eddy van Vliet op naast dichters uit de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, India, Nigeria, Jamaïca en Israël.
Ook op het Faeza Folk Festival in Italië, dat doorgaat van 26 juni tot 6 juli, treedt Van Vliet op als dichter en als vertaler.
| |
Utrecht in de nacht
Van 26 april tot 15 oktober wordt de binnenstad van Utrecht een grote expositieruimte, maar dan enkel in het donker. De tentoonstelling met de naam ‘Nachtregels/Night Lines’ toont verlichte, lichtgevende en geprojecteerde teksten, tekstfragmenten en letters op vele gebouwen. Initiatiefnemer is Sjarel Ex, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Geïnspireerd door de Nacht van de Poëzie nemen 22 kunstenaars uit verschillende landen deel aan de manifestatie, waarbij teksten op verschillende manieren geprojecteerd worden.
Lucebert zal op het Paushuis een dichtregel plaatsen met letters van brood.
Tegelijk is in het Centraal Museum een tentoonstelling te zien van oud en nieuw werk van de deelnemende kunstenaars.
Nog naar aanleiding van ‘Nachtregels’ is aan de deelnemende dichters van de Nacht van de Poëzie gevraagd een gedicht te maken aan de hand van de stokregel ‘De nacht doet nog geen ogen dicht’ van Gerrit Achterberg. Deze teksten, vormgegeven door de Nederlandse kunstenaarsgroep Wild Plakken, zullen gedurende de hele duur van ‘Nachtregels’ te zien zijn op de gevel van het Muziekcentrum Vredenburg.
| |
De rode draad
De 18-jarige regisseur Kris De Meester, die deel uitmaakt van de familie van Fugitive Cinema, heeft samen met Moving Pictures het initiatief de ‘Rode Draad’ opgestart. Via absurde, snelle en humoristische kortfilms van telkens twee minuten willen ze een groter publiek de dichtkunst doen ontdekken. Ze willen deze reeks films gratis aan allerlei televisiestations aanbieden om als een soort rode draad tussen de gewone programma's te vertonen.
In totaal willen ze 36 afleveringen realiseren, waarvoor nog vrijwilligers gezocht worden. Er staat al een verfilming op stapel van gedichten van onder anderen Herman Brusselmans, Tom Lanoye, David Davidse en Jooris Denoo. Acteurs zijn onder meer Marcel Bruyns, Hilde de Laet en Mieke Adriaenssens. Wie aan dit project met gedichten of acteerprestaties wil meewerken, kan Moving Pictures bellen: 03/766.01.35.
|
|