Kort genoteerd
Een vluchtig essay
In opdracht van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst schreef de Nederlandse literatuursocioloog Hugo Verdaasdonk een kort inleidend essay over enkele kenmerkende aspecten van het verwerven, het kopen of lenen, van boeken.
Los van alle klassieke normatieve opvattingen wil Verdaasdonk vooral het belang en de noodzaak aantonen van het empirisch onderzoek naar het gedrag van lezers. In dat empirisch onderzoek is het werkverband literatuursociologie van de Katholieke Universiteit Brabant, waar de auteur aan verbonden is, bijzonder actief én toonaangevend.
In zijn essay komt Verdaasdonk vooral op basis van een aantal vroeger reeds gepubliceerde enquêtes over bibliotheekbezoek, boeken-aankoop, kennis van literatuur, boekenhitlijsten en van onderzoek bij onder meer tijdschriftenabonnees en boekenclubleden, tot twee stellingen over het verwerven van boeken. Enerzijds veronderstelt die verwerving een leerproces waardoor men van het aanbod op de hoogte raakt en blijft, en dat aanbod naar soort kan indelen. Deze leerprocessen vergen veel tijd en worden bemoeilijkt door het overgrote aanbod en door de vluchtigheid van literatuur. Anderzijds hangt het verwerven van boeken samen met beroeps- en vrije tijdsactiviteiten.
Op zich zijn veel van de onderzoeksresultaten vanzelfsprekend en het essay blijft jammerlijk steken in pure en eerder vlakke beschrijvingen, die de auteur niet weet te integreren binnen een algemene analyse van de tegenwoordig veelbesproken leesproblematiek. Als inleidend werkje tot het empirisch literatuursociologisch onderzoek zelf heeft De vluchtigheid van literatuur de lezer wel wat te bieden. (FD)
H. Verdaasdonk, De vluchtigheid van literatuur/Het verwerven van boeken als vorm van cultureel gedrag, Bert Bakker, Amsterdam, 1989, 57 p., fl. 19.90; 398 fr.