Café des Deux-Magots
170 Boulevard St-Germain
Metro: St-Germain-des-Prés
Decor: Dateert van 1875; huidige decor van 1914. Bekend zijn de twee Chinese beelden, het interieur, het terras. Spiegels alom, klassieke gezelligheid. Een must voor de toerist, de literaire souvenir jager. ‘Rendezvous de Pélite intellectuelle’ vermeldt de kaart: een excuus voor de hoge prijzen?
Wie: Rond 1885 rendez-vous punt voor Verlaine, Rimbaud, Mallarmé. In 1925 waren het de surrealisten Aragon, Breton, Desnos, Bataille, Artaud et les autres. Picasso viel er op Dora Maar, Gore Vidal ontmoette er Christopher Isherwood, Oscar Wilde nam er zijn ontbijt, Jean-Paul en Castor bedreven er de literatuur en iedereen woonde in de buurt en was er klant. Nu vooral bezocht door trendsetters, linkse intellectuelen en femmes fatales.
Wat drink je? Un petit café ‘bien serré’ (et bien payé) of de beroemde chocolat chaud van het huis.
Brasserie Lipp
151 Boulevard St-Germain
Metro: St-Germain-des-Prés
Decor: authentieke Belle Epoque-brasserie met keramiektegels, beschilderde zoldering, donker meubilair. Hier leest men Le Monde, en eet er (zoals Hemingway in A Moveable Feast) ‘pommes a l'huile’ en ‘cervelas’.
Eigenaar Roger Cazes (gestorven in 1987) bepaalde wie naar de eerste étage verbannen werd of beneden in de ‘salie’ mocht vertoeven met de beroemdheden.
Wie: Tout le monde: Léon Blum, Frangois Mauriac, Georges Pompidou, Mitterand, Gorbatjov, Nobelprijswinnaars en hun uitgevers, Frangoise Sagan en Bernard Pivot (en zijn hele kliek - elke vrijdagavond na de uitzending van Apostrophes). Enkel het eten is er middelmatig.
Wat drink je: un demi-pression s.v.p.
La Palette
43, Rue de Seine
Metro: Mabillon
Decor: artistiek stamcafé met (Antwerpse bruine kroegen)-sfeer. Imposante toog met bekliederde schilderspaletten aan de wand. Verder spiegels, stucwerk en (zondags)schilderingen alom. Een levensécht café en model voor de film The Moderns. Wie er binnen komt (en hoe je besteld wordt) is afhankelijk van de kelner. Hij kruist zijn armen over de borst en taxeert je. Word je te licht bevonden dan vlieg je in een hoekje of buiten.
Verder vele artiesten van de nabije Ecole des Beaux-Arts, vele Ollanders en gelukkig ook de geesten van Apollinaire, Henry Miller, Prévert...
Wat drink je? Een glas champagne (gul geschonken in een bijna-bier-glas) of een café-crème (in harmonie met de muren).
Jacques Prévert [1955]
Jean-Paul Sartre [ 1968]
Picasso [1957]
Café de Flore
Tot zover deze leidraad voor de literaire cafés in Parijs.
We liepen voorbij de Mabillon van Hugo Claus, The Twickenham van Bernard-Henri Lévy, Le Rouquet van Magazine Littéraire...
De klassiekers op Montparnasse, Montmartre, Quartier Latin, Rive Droite én de huidige trendsetters rond les Halles kwamen evenmin ter sprake.
Op uw verzoek geven we graag nog een rondje.