Literaire sites
Met de komst van de nieuwe media lijkt het eeuwig jonge boek zijn jeugdige imago te gaan verliezen. Het is ineens niet meer nodig om teksten op papier af te drukken, ze in te binden, ze in vrachtwagens en vliegtuigen te transporteren naar alle delen van de wereld, ze op te slaan, ze in te slaan bij boekhandels of bibliotheken; nee, ze kunnen heden ten dage digitaal worden aangeboden om vervolgens door de lezers simpelweg gedownload te worden op elke moderne tekstverwerker. Eventueel print je de tekst uit. Het is inderdaad een revolutionaire ontwikkeling gebleken die er de afgelopen vijf jaar voor gezorgd heeft dat alleen al in Nederland honderden literaire boekhandels de deuren moesten sluiten doordat de Nederlandse uitgevers nauwelijks nog nieuwe literaire boeken in druk op de markt brachten en de klandizie met 85% terugliep. In de treinen zie je tegenwoordig overwegend mensen met A-viertjes in hun handen waar vroeger de paperbacks lagen en niet zelden zit iemand onverstoorbaar te lezen op zijn Palm. O ja? Werkelijk? Nee dus! Maar waarom dan niet? De ontwikkeling ligt zo voor de hand.
Het gedrukte literaire boek heeft enkel baat gehad bij de komst van de nieuwe media. Er zijn allerlei websites gekomen via welke literaire romans in druk besteld kunnen worden, literaire uitgeverijen hebben allemaal een website waarop ze hun waren aanprijzen, op literaire weblogs wordt er naar hartelust gediscussieerd over proza en poëzie en er is op het wereldwijde web zelfs een gratis toegankelijk dagblad voor poëzie te vinden, de Rottend Staal Nieuwsbrief onder redactie van Bart FM Droog. Ook interessant zijn de cd's en cd-roms die, vaak samen met het boek, door uitgeverijen worden uitgebracht en waarop werk van de schrijver of dichter wordt voorgedragen, al dan niet voorzien van muziek c.q. soundscape. Recente voorbeelden hiervan zijn Wei epibreren van de Dichters uit Epibreren en het met de VSB-prijs bekroonde De zon en de wereld van Arjen Duinker.
Naast genoemde literaire sites die over proza en poëzie gaan, zijn er ook enkele sites waarop volledige literaire werken en zelfs hele oeuvres terug te vinden zijn. Opvallend is dat het daarbij gaat om algemeen erkend literair hoogstaand werk, waarvan de auteurs al een tijdje onder de groene zoden liggen. Wie surft naar bijvoorbeeld de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren: www.dbnl.nl kan teksten digitaal tevoorschijn toveren, als: het Antwerps Liedboek, Beatrijs (ed. Lulofs), Van den vos Reynaerde, Lof der zotheid van Desiderius Erasmus, Strofische gedichten van Hadewijch, Willem G. van Focquenbroch met Bloemlezing uit zijn lyriek, P.C. Hoofts Sonnetten, Reden vande waerdicheit der poesie, Betje Wolff en Aagje Deken met Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, Frederik van Eedens Van de koele meren des doods, Willem Kloos' Verzen, Multatuli's Max Havelaar of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy, Louis Couperus' De boeken der kleine zielen en Het uur U van Martinus Nijhoff. Het is maar een greep uit de vele titels die op deze prachtsite worden aangeboden. En het downloaden van de teksten kost je niks.
Levende schrijvers en dichters die hun gehele oeuvre op internet gratis aanbieden blijken tot nu toe echter overwegend literaire auteurs te zijn die door het wereldje van uitgevers, boekenkaternen en literaire festivals niet als zodanig erkend worden. Ze komen ook een beetje desperaat over, omdat ze hun teksten aan de hele wereld voorleggen zonder dat ze er een cent voor terugkrijgen. Blijkbaar nemen ze genoegen met de mogelijkheid gelezen te worden. Wellicht hopen ze op ontdekking en een doorbraak. Op deze manier van publiceren is niets tegen, maar het is wel een principieel niet-professionele wijze van omgaan met je werk. Het grondbeginsel, dat voor goede literatuur betaald moet worden, geldt nog steeds. Wat niks kost, kan niks wezen.