Verborgen kamers
Motieven in de gothic novel
Rosemarie Buikema
Maar toen het deurtje open was, schrok zij zich bijkans dood. De vloer lag vol met bloed [...] Aan de muur hing zij aan zij, een rijtje vrouwenlijken. [...] de hoofden afgehouwen. (Versie Blauwbaard Walter Crane, 1981)
De term gothic novel stamt uit de 18e eeuw. Over het algemeen wordt gothic gezien als een reactie op de rationaliteit van de Verlichting. Gothic geeft vorm aan de nooit aflatende hang naar het duistere, het onverklaarbare, het verlangen naar de dingen die niet mogen en die onderdrukt worden.
In de literatuur kreeg deze hang naar het donkere door de eeuwen heen vorm in boeken als Blauwbaard (Perrault, 1697) al sprak men toen nog niet van gothic novels, in Jane Eyre (Charlotte Brontë, 1847) en Het hemelse gerecht (Renate Dorrestein, 1991). De gothic novel is eigenlijk nooit verdwenen en steekt met regelmaat de kop weer op. Het is dan ook zeker niet toevallig dat Jane Eyre aan Blauwbaard denkt wanneer zij door de vertrekken van Thornfield Hall dwaalt, en dat in Dorresteins gothic vertelling Het hemelse gerecht een exemplaar van Brontës Jane Eyre achteloos op de trap naar de zolder slingert.
De setting van gothic novels bestaat traditioneel uit een afgelegen huis en een wild, bedreigend landschap. Vaak is dit huis letterlijk een overblijfsel uit de Middeleeuwen: een vervallen kasteel vol met verborgen kamers en geheime gangen.
Op de plaats waar het verhaal zich afspeelt, dreigt wanorde en geweld. Het geheim moet verborgen blijven, maar is toch voelbaar in de actualiteit. Op deze manier verstoort het de gevestigde orde. Het grote gothic geheim kan verschillende vormen aannemen: geluiden, geestverschijningen, dubbelgangers, vreemde spiegelbeelden. Het gotieke toont de andere kant van de medaille, het irrationele, het immorele en het fantastische en overschrijdt daarmee verschillende grenzen: binnen-buiten, menselijk-dierlijk, lichaam-geest, droom-werkelijkheid. De concrete angsten die worden opgeroepen kunnen betrekking hebben op verschillende veranderende contexten tegelijkertijd. Denk hierbij aan politieke revoluties, industrialisatie, verstedelijking, wetenschappelijke ontdekkingen, dekolonisatie, maar ook verschuiving van de seksuele moraal en manvrouwverhoudingen.
De hoofdrolspelers van de gothic wereld zijn altijd verwikkeld in een of ander machtsspel en kunnen verdeeld worden in machtsuitoefenaars (degenen die leed toebrengen) en onderworpenen (degenen die leed aangedaan wordt). Het gothic huis kan gezien worden als een medeplichtige aan de instandhouding van die verhoudingen.