Over de medewerkers
Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Ighazzazen, Marokko, en kwam in 1979 in Rotterdam te wonen. Zijn veelgeprezen debuutroman Bruiloft aan zee (uitg. Vassallucci, 1996) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en won de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste debuut van het jaar. Hij schreef artikelen, recensies, verhalen en columns voor o.a. de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland. Voorjaar 2002 kwam zijn tweede roman uit, De langverwachte.
Elise Broeks is het pseudoniem van Ellie Smolenaars (1967) wanneer ze fictie schrijft. Ellie Smolenaars is freelance journaliste & sociaalwetenschappelijk onderzoekster. Ze schrijft reportages voor dag- en weekbladen over samenleving en economie, en boeken met een historisch-sociologische inslag. Daaronder een proefschrift over de historie van pensioenleeftijden.
Evelien Chayes (1968) studeerde Franse taal- en letterkunde en bereidt momenteel een proefschrift voor over een speciale tak in de Renaissance-literatuur: poëzie over stenen. Zij vertaalt en dicht.
Yorgos Dalman (1973) publiceerde de afgelopen tien jaar rijkelijk in de marge van de literaire samenleving. Zij die hem kennen spreken van een plaag. Het verhaal ‘De vrouw in de kamer’ is onderdeel van het dode-moeder-drieluik. De andere twee delen, ‘Pseudo-tolerantie’ en ‘312’ zijn eerder in Passionate gepubliceerd.
Ruben van Gogh (1967) schreef twee dichtbundels, De man van taal (1996) en De hemel in, de hemel uit (1999). Deze bundels zijn in 2001 samen herdrukt in Het einde van het begin. Van Gogh werkte als o.a. stand-up comedian en poëzierecensent bij het Algemeen Dagblad. Hij is samensteller van de bloemlezing Sprong naar de sterren (Kwadraat, 1999). De gedichten in dit nummer zijn afkomstig uit zijn komende bundel Zoekmachines, die dit najaar uitkomt bij Prometheus.
Ingmar Heytze(1969) is dichter en publicist. Vorig jaar verscheen zijn verzameld werk, Alle goeds. Onlangs bracht hij het zomerdagboek 2001 Hier heeft de oudste steen gelijk uit. Heytze schrijft columns voor Utrechts Nieuwsblad en Kijk. Samen met Vrouwkje Tuinman schreef hij het boekje Verdomd interessant, maar gaat u verder - De taal van Wim T. Schippers. In oktober verschijnt Rock 'n' roll - klinkende gedichten, hun derde poëziebloemlezing uit een reeks rondom seks, drugs en rock 'n' roll.
Toef Jaeger (1971) is freelancer en schrijft voor onder andere NRC Handelsblad en Onze Wereld.
Fouad Laroui - zie p. 40
Ronald Ohlsen (1968) schreef de romans De godvergeten middenstand (1996) en Gedoodverfde engelen (2000). Verhalen en gedichten van zijn hand verschenen in tal van tijdschriften en bloemlezingen waaronder de spraakmakende bundel Sprong naar de sterren; de laatste generatie dichters van de twintigste eeuw, samengesteld door Ruben van Gogh. Ohlsen trad veelvuldig op, o.a. op Poetry International en Lowlands.
Vrouwkje Tuinman (1974) is columnist en publicist voor o.a. Utrechts Nieuwsblad, Rails en verschillende muziekbladen. Ze publiceerde verhalen en gedichten in diverse bloemlezingen en literaire tijdschriften. Daarnaast organiseert ze festivals, en treedt ze met haar verhalen regelmatig op.
Mirjam Vissers (1955) had altijd al een hekel aan vroeg opstaan. Als freelance illustrator kon ze ook 's nachts werken en dat was een van de redenen dat ze dat uiteindelijk fulltime is geworden. Een grote passie voor tekenen, een soort van talent en een groot doorzettingsvermogen zorgden ervoor dat ze het ook bleef en nooit meer iets anders zou willen. Het liefst tekent ze in een cartoonachtige expressieve stijl (zie www.mirjamvissers.nl). Ze werkt momenteel o.a. als ‘vaste’ illustrator voor de Gooi- en Eemlander en Opzij.