Laroui zone
Richard Dekker
Afgelopen voorjaar was Fouad Laroui te gast in Het Hoge Woord, het maandelijkse literaire café van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht in Hofman Café. Ik had wel over hem maar nog nooit iets van hem gelezen. De berichten die ik mij nog van hem herinnerde stamden alle uit de boekenweek van vorig jaar, die ‘Schrijven tussen twee culturen’ als thema had. Laroui leek de verpersoonlijking van dat thema. Voordat hij zich in Nederland vestigde woonde hij afwisselend in Marokko, Frankrijk en Engeland. In zijn boeken wordt er nogal eens verhuisd van Marokko naar Frankrijk en weer terug. Het klonk mij toen, anderhalf jaar geleden, te algemeen en niet spannend genoeg om een boek van hem aan te schaffen.
Maar die avond in Hofman Café raakte ik erg onder de indruk van de intelligente en bedachtzame antwoorden die hij gaf op de vragen van interviewster Toef Jaeger. Het was een onverwacht serieus gesprek en ik moest grote moeite doen om het te volgen. Naast mij zat Abdelkader Benali, die eerder die avond had opgetreden in Het Hoge Woord, ook aandachtig te luisteren. Laroui sprak weliswaar in zorgvuldig gedefinieerde volzinnen, maar zijn uitspraak bleek al net zoals zijn gedachtegoed doordrenkt van het Frans. Laroui sprak over vrijheid en keuze, over het individu, en zaken over scènes uit zijn boeken die ik alweer vergeten ben omdat ik die - vervloekt! - toen nog niet gelezen had. Want wat had het interview een impact gehad als ik die boeken wel had gekend! Gelukkig had de Literaire boekhandel Lijnmarkt na afloop een verkoopstalletje in het café. Ik schafte mij direct zijn romans en zijn dichtbundel aan.
Nu ik zijn boeken gelezen heb beschouw ik Nederland bevoorrecht dat het een schrijver als Fouad Laroui in zijn midden heeft. In zijn boeken brengt hij op een hele natuurlijke manier een universeel en een particulier verhaal samen. Hij geeft een vlijmscherp beeld van een samenleving en beschrijft de meest schrijnende ervaringen in een vrolijke, bijna slapstick stijl. Wars van iedere vrijblijvendheid. Ook bij de lezer is er iets veranderd wanneer hij een boek van Laroui gelezen heeft.
In de Laroui Zone vindt u een interview, een artikel over de romans, een artikel over de poëzie, en twee gedichten en een verhaal van Laroui zelf. Noem het een Passionate-cursus ‘Fouad Laroui voor beginners en gevorderden’. Want anders dan bij het vraaggesprek in Hofman Café kunt u deze Passionate nog eens nalezen nadat u zijn boeken wél gelezen heeft.