Schematisch
Playboy weigerde ‘Brandende liefde’ te publiceren. In Seventeen was het een ranzig verhaal geweest. Maar in Passionate, een literair tijdschrift, was het blijkbaar weer wel op zijn plaats.
Is het me daarmee gelukt geen romantische lectuur maar romantische líteratuur te maken? Ik denk het niet, maar daarvoor moet ik eerst uitleggen wat volgens mij het verschil is tussen ‘literatuur’ en ‘lectuur’, zoals ik horror-, thriller-, science-fiction- en romantisch lectuur even zal samenvatten.
Dit zijn mijn geadopteerde definities.
Literatuur ontregelt, lectuur bevestigt. Literatuur geeft de lezer iets waarvan hij niet wist dat hij het miste, lectuur geeft de lezer precies wat hij wilde. Literatuur vermijdt of ontstoft clichés, lectuur maakt en gebruikt ze schaamteloos. Literatuur roept vragen op, zonder de lezer met onbeantwoorde vragen achter te laten, lectuur beantwoordt alle vragen. Literatuur overschrijdt grenzen, lectuur blijft erbinnen. Literatuur maakt van het particuliere het universele, lectuur van het universele het particuliere. Literatuur is een gevecht waarin de lezer teleurgesteld is als hij wint omdat hij de slagen van ver ziet aankomen, lectuur is een gevecht waarin de lezer om dezelfde reden voldaan is. Literatuur is met smaak vreten wat de pot schaft, lectuur is friet met kip op je verjaardag en niks anders.
Laten we er eens van uitgaan dat deze definities deugen, dan nog mag je als schrijver alleen maar hopen dat het je lukt te ontregelen, vragen op te roepen, grenzen op te rekken en slagen uit een onverwachte hoek te laten komen. En dan bidden dat dat tien jaar later nog dezelfde uitwerking heeft... Wat leest het publiek over vijftig jaar nog uit deze tijd: Harry Mulisch of Lulu Wang? Abdelkader Benali of Connie Palmen? Marcel Möring of Leon Gommers?
Literatuur komt voort uit de durf al experimenterend je nek uit te steken. Uit de drang iets op te schrijven zonder te bedenken of iemand er behoefte aan heeft het te lezen, terwijl je ondertussen voelt dat je er toch iemand mee zal raken. De schrijver van literatuur neemt zijn lezer niet aan de hand, spreekt hem niet belerend toe, gaat niet op de knieën, maar laat hem in een intellectuele worsteling zelf het verhaal ontvlechten.
Zo niet in de lectuur, al moet ik een voorbehoud maken. Er zijn science-fiction-, horror- en thriller-boeken die de grens met de literatuur ernstig doen vervagen. Stranger in a strange land van sf-auteur Robert Heinlein bijvoorbeeld of Misery van Stephen King (ik geloof overigens dat het oeuvre van Stephen King gebaseerd is op zijn frustratie dat hij literair niet serieus genomen wordt). Wat doe je met De donkere kamer van Damocles, door John le Carré een van de beste na-oorlogse thrillers genoemd? En horen thrillers, science-fiction en horror de lezer ook niet uit een onverwachte hoek te pakken? En waarom komen er tegenwoordig geen schrijvers, maar RTL-coryfeeën uit het Propria Cures-kamp?
Het is een vervaging die toegestaan is. Maarten 't Hart die De Gouden Strop wint is niet gekker dan Ronald Giphart als disc-jockey op 3FM.
De literatuur blijft echter hermetisch gesloten voor de romantische lectuur. De damesroman, de driestuiverroman, de kasteelroman, de doktersroman, de bouquetreeks.
De romantische lectuur is het meest schematisch. Het is de soap onder het leesvoer. Kan het in de andere genres nog pagina's duren voor je weet of je op Mars, in zombieland of in een terroristisch opleidingskamp bent, in de wereld van de romantische lectuur ben je vanaf de eerste zin. Precies zoals je bij het zappen in een flits ziet dat je in ‘Mooi en Meedogenloos’ bent terechtgekomen.