Rappen in het Nederlands ging vanzelf. Hiphop is het hart op de tong en als de tong Nederlands spreekt dan is rappen in die taal vanzelfsprekend. Hiphop is ook precies evenveel taal als muziek. Geen beter voorbeeld hiervoor dan Brainpowers Nederlandstalige rap over een overleden vriend. De fijngevoelige tekst ontroert het hart. De harde, droge beats raken je in de buik. Er is geen ontkomen aan, als je in de zaal staat. Die vriend was een dj.
Brainpower zegt dat hij zijn gevoelens het beste kan uitdrukken in het Nederlands, want in die taal heeft hij goede gesprekken en diepe gesprekken, heftige ruzies en felle discussies. Maar Nederlands vloeit/flowt niet als Engels. Luister, zegt hij, naar het volgende: ‘Achtentachtig is prachtig but eigthy-eight is great’.
In Vlaanderen, trouwens, rapt hij voornamelijk in het Engels. Hoeveel de Vlamingen ook van de Nederlandse taal houden, het Hollands van Brainpower kunnen ze moeilijk volgen. Brainpower heeft veel respect voor de Vlaamse hiphop-scene. Door hun boterzachte ‘g’ flowen Belgen beter. En hun teksten zijn even rauw, of misschien wel rauwer, want België is een verknipter land.
I do not represent fake sentiments like Elton
Singin' for the Princess of Wales Meanwhile incredibly increasin' sales (Brainpower)
De ruis uit communicatie halen. Dat doet Brainpower als hij naar zijn werk gaat. Hij is een paar dagen per week communicatieadviseur bij een kledingbedrijf. Van de muziek kan hij nog niet leven. Dat komt nog wel. Hij bouwt zijn carrière behoedzaam op. Hij heeft ook eigenhandig de ruis gehaald uit eerdere interviews. In de persmap heeft hij, als een soort omgekeerde graffiti, de passages met foute feiten doorgestreept. Hij ergert zich vreselijk aan de foute beeldvorming in de media over hiphop. Altijd het clichébeeld van geweld, gouden kettingen en hordes vrouwen in bikini's en naaldhakken rond en in een zwembad. Natuurlijk, dat is ook een onderdeel van hiphop, de gangstarap, waarin geuite dreigementen soms daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dat is de echtheid van het genre, de duistere charme. Maar hiphop is veel meer. Het is een cultuurvorm die universeel blijkt. Geen betere illustratie voor de impact van hiphop dan het verbod op rapconcerten door de Front National-burgemeester van de Franse stad Orange.
Yo, ik maak Hip Hop met een cabaresk karakter bij vlagen
Brainpower - noem me Neerlands Hoop In Bange Dagen (Brainpower)
Als hij een inspiratiebron buiten de hiphop moet noemen, dan is dat Freek de Jonge. Maar ja, zegt Brainpower, eigenlijk is Freek een MC, is hij de oervader van de Nederlandse rap. Zoals de oude meester messcherp reageert op zijn publiek, verhalen door zijn voordracht weeft en altijd een verrassende pointe heeft, doet Freek als een MC: hij vermaakt en verbaast zijn publiek met z'n skills. En, zoals het een echte MC betaamt, dist Freek minder getalenteerde collega's. Freeks dodelijke analyse van Youp van 't Heks skills - hij heeft veel in mijn mars - zijn de woorden van een MC die weet dat hij de beste is. Het moge duidelijk zijn: Freek krijgt props van Brainpower.
Rap is poëzie, met dit verschil dat er een markt voor is (Gerrit Komrij) [Ik] Geef gestalte aan gedachten uitgestrekt op tekstuele vlakten (Brainpower)
Brainpower lijkt gecanoniseerd door de literatuur. Zijn teksten en die van andere MC's verschenen tussen gedichten in het boekje Double talk too, waarvan de inleiding werd geschreven door poëziepaus Gerrit Komrij. In Double talk too rijmrapt Brainpower:
Ik zaai zaad op mijn verbaal vruchtbare akkers
Geef gestalte aan gedachten uitgestrekt op tekstuele vlakten
Er was geeneen keer dat ik zakte Voor een lyrisch tentamen of een tekstueel examen
In de inleiding roept Komrij MC's uit tot de redders van poëzie. ‘Rappers hebben de poëzie door mond-op-mondbeademing op het nippertje gered,’ schrijft hij. Brainpower zegt: goede rap is poëzie, maar een goede dichter is lang niet altijd een MC. Alleen als een dichter zijn lyrics vermakelijk en met vuur weet te brengen, zoals bijvoorbeeld Simon Vinkenoog, dan lijkt poëzie op rap.
Brainpowers favoriete regels, die hij ook als motto gebruikte voor z'n scriptie, zijn:
I go for self
But the real self is one with all
The self just by itself
does fall
Nog mooier worden deze regels als ze worden gerapt door de auteur, KRS-ONE, een Amerikaanse MC die door velen wordt beschouwd als de beste. Nog meer intensiteit krijgen de woorden met een beat eronder. Want de essentie van Hip Hop, zegt Brainpower, is het samenspel tussen woorden en muziek, maar bovenal het samenspel tussen mensen: de MC, de DJ en het publiek The self just by itself does fall.
Cornelis Krul
(De geciteerde teksten van MC Brainpower en Gerrit Komrij zijn ontleend aan Double talk too, uitgeverij Bert Bakker, 1998)