Poetry International '99
Brendan Kennelly
De Ierse dichter Brendan Kennelly is in eigen land bijna even populair als Nobelprijswinnaar Seamus Heaney. Hij is niet alleen dichter, hij is ook als Professor of Modern Literature verbonden aan het Trinity College in Dublin. Toch kennen de meeste leren hem eerder uit de kranten en de andere media, inclusief de roddelrubrieken. Hij was ook tot voor kort in een humoristische t.v.-reclame te zien voor een bekend automerk. Op zijn zestigste verjaardag kwamen de leden van popgroep U2 zijn feest opluisteren.
Zijn populariteit dankt Kennelly waarschijnlijk aan het feit dat zijn poëzie het eclecticisme van de Ieren in alle opzichten weerspiegelt. Hij spreekt in zijn gedichten door vele stemmen, net zoals hij in vele vormen schrijft: van vrije, verhalende verzen tot en met strakke sonnetten. Kennelly schreef hierover: ‘Poëzie betekent voor mij het binnentreden in de levens van dingen en mensen, dromen en gebeurtenissen... Het gebruik van een personage kan meer onthullen over ons bestaan dan persoonlijke ontboezemingen.’
De neiging om in de huid van andere personages te kruipen komt naar voren in The book of Judas (1991), waarin allerlei aanstichters van het kwaad met elkaar en de lezer in de clinch gaan, en in Poetry my arse (1995), een letterlijk gigantische bundel waarin men een lofzang op de stad Dublin kan zien, en dan vooral op het platte maar zeer inventieve taalgebruik van haar bewoners.
Het zal gezien het voorgaande geen verrassing zijn dat Brendan Kennelly een groots voordrager van eigen werk is.
Peter Nijmeijer
Beknopte Bibliografie:
A time for voices: Selected poems 1960-1990 (1990), Breathing spaces: Early poems (1992), Cromwell (1983), The book of Judas (1991), Poetry my arse (1995), The man made of rain (1998), The singing tree (1998).