Per Se
Tegen de tijd
dat ik voor het eerst de firma De Slegte aan ging doen, waren ze waarschijnlijk zelfs daar al weer uit de schappen verdwenen, richting papierversnipperaar. Mij zijn ze er in elk geval nooit opgevallen. Ik bedoel de Nederlandse vertalingen van De kaneelwinkels en Sanatorium Clepsydra van Bruno Schulz.
Onlangs zijn deze teksten opnieuw vertaald en herdrukt in de Nederlandse uitgave van Schulz' Verzameld werk, die in november '95 bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van uitgeverij J.M. Meulenhoff verscheen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Zij die het weten prijzen het boek aan in krant en weekblad, zelfs op televisie. Het is dan ook niet niks. Ik bedoel, men betaalt f 100,- voor Schulz' Verzameld werk, maar daar krijg je wel iets voor terug: een mooi boek, een writer's writer en een exclusieve eenmalige kleine oplage. Spoedt u naar de boekhandel, zodat u niet te laat komt om mee te feesten met Meulenhoff.
Speelt hier soms het principe van C'est le ton qui fait la musique een rol? Marketing: dat de manier waarop iets gepresenteerd wordt vaak minstens even belangrijk is als de inhoud? Laat er geen misverstand over bestaan: de inhoud van dit boek is heel belangrijk.
Wat is er dan? Laat ik het het met de natte vinger even narekenen. Na aftrek van wat boekhandelskorting en btw hebben we het toch nog altijd over een potentiële omzet van f 50.000,- (waarbij we maar even over het hoofd zien dat het colofon meldt dat ‘deze uitgave verscheen in een eenmalige oplage van duizend handgenummerde exemplaren’, maar dat nummer 1009 thans voor mij ligt).
Ik vind de ophef een beetje onzin, het bibliofiloïde luchtje dat in het colofon rondom dit boek verspreid wordt. Om bibliofiel te zijn is het boek sowieso niet goed genoeg gedrukt (blader maar eens en u zult zien dat de paginacijfers dansen; dat het niet uit lood gezet is, vergeten we maar even). En 1009 exemplaren is teveel om exclusief te zijn, de meeste poëziebundels halen die oplage niet.
De conclusie moet zijn dat we naast bewondering voor het werk van Schulz het best een beetje medelijden kunnen hebben met degene die al deze boeken met de hand heeft moeten nummeren.(mb)