monument. Het uitzicht is echter nog steeds onbelemmerd. Direct naast Wyre rijzen de donkere heideheuvels van Rousay op. Veel hogger dan 260 meter is Rousay niet, maar dat het voor Muir als kleine jongen een ‘towering black mountain’ was, is volstrekt begrijpelijk. Omkijkend zie je aan de andere kant van het weggetje het schooltje van Wyre, op dezelfde locatie als in Muirs dagen. En: ‘Tussen onze boerderij en de school stond een klein, dakloos kapelletje,’ aldus Muir, ‘ooit de kapel van het Kasteel.’ Of dat laatste waar is, is onzeker - maar ook deze St. Mary's Chapel staat er nog precies zo.
Je staat hier in Edwin Muirs boek; en het wordt steeds moeilijker je daaruit los te rukken. Helemaal sinds 29 juli 2000, toen deze microkosmos van 250 bij 250 meter een attractie erbij kreeg. Langs de weg, halverwege het kapelletje en de school, staat een onopvallend huisje. Het is er doodstil en niets wijst er op de functie van het gebouwtje. Je zou eraan voorbijlopen, ook als literair geïnteresseerde. Gelukkig vermeldt de onmisbare brochure The islands of Orkney dat dit het Wyre Heritage Centre is, met speciale panelen over Edwin Muir.
Ook hier is de deur open en is er binnen niemand. Op een tafel liggen boekjes en souvenirs; men vertrouwt erop dat de bezoeker de vergoeding in een bakje deponeert. Aan de muren wordt met foto's een beeld van de geschiedenis van wyre gegeven: onderwijs, transport, landbouw, gemeenschapsleven. De Muir-afdeling beslaat twee panelen. En jeugdfoto van de dichter ontbreekt helaas. Wel is er een oude foto van The Bu. En een nadere oriëntatie leert dat de ware schatten hier wat meer verborgen zijn.
Op tafels langs de muren liggen documentatiemappen. Daaronder is ook een map
Het Wyre Heritage Centre, met links The Bu, 2001
‘Edwin Muir’. Hij zit vol knipsels uit de jaren vijftig, met necrologieën en herinneringen van Muirs vrienden. Bijvoorbeeld over diens emotionele verlangen naar zijn geboortegrond en de keren dat hij er op bezoek ging, te weinig in zijn eigen ogen. Muir woonde laatstelijk nabij Cambridge, maar Orkney bleef trekken. ‘Ik zou het ten minste nog één keer willen terugzien,’ schreef hij op 15 oktober 1958 weemoedig aan een vriend. Tweeëneenhalve maand later stierf hij.
Het is een bijzondere ervaring dergelijk materiaal te kunnen raadplegen op deze eenzame plek. De uren verglijden er in stilte. Niemand vertoont zich, binnen noch buiten. De enige geluiden zijn die van de overvliegende wulpen, kieviten en leeuweriken.
De documentatiemap ‘Ferry’ onthult nog een foto van een paard aan boord van een kleine vlet. Het blijkt een veelzeggend beeld te zijn. Edwin Muir schreef verschillende gedichten waren in zijn jeugd alom aanwezig op Wyre, als dienaren van de landbouw. De gedichten zijn odes aan dat verleden, aan de verloren tijd van voor de mechanisering van de wereld. Mythe én werkelijkheid van Edwin Muirs jeugd zitten dan ook opgesloten in deze foto, van ‘the last horse leaving Wyre’. En hij herinnert de bezoeker er meteen aan dat straks de laatste veerboot van vandaag vertrekt...