Arthur Gotlieb
Jeroen Wester
Ik ga u wat vertellen over Arthur Gotlieb en zijn ervaringen op de werkvloer. En ook over wat hij van klokkenluiders vond. Dat voelt ook een beetje vreemd, want ik heb Arthur nooit ontmoet en ook nimmer in levende lijve ontmoet. Wij, mijn collega Joep Dohmen en ik, hebben Arthur Gotlieb alleen postuum leren kennen.
Wat Arthur Gotlieb overkwam is aangrijpend. Het is een tragische geschiedenis. Zijn lot werd algemener bekend toen wij na zijn zelfmoord in NRC Handelsblad aandacht besteedden aan zijn ervaringen bij zijn werkgever - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) -, toen de minister een onderzoekscommissie instelde om de affaire te onderzoeken en toen wij het verhaal dat hij schreef vorig jaar bewerkten en in boekvorm publiceerden voor een groter publiek.
Arthur Gotlieb werkte jarenlang met veel plezier bij een toezichthouder die de besteding van 90 miljard euro in de zorg bewaakt. Maar de cultuur op zijn werk veranderde, Arthur Gotlieb werd een ongewenste medewerker. Hij werd steeds meer genegeerd, niet gewaardeerd, tegengewerkt, buitengesloten, vernederd. Hij kreeg een negatieve werkbeoordeling, volledig onterecht. En wat kan je dan doen als werknemer. Arthur koos een van zijn sterkste wapens. De pen. Hij besloot alle misstanden op zijn werk vast te leggen en maakte formeel bezwaar tegen zijn negatieve beoordeling.
Als journalisten van NRC Handelsblad kwamen wij begin vorig jaar in het bezit van dat bezwaarschrift, een bezwaarschrift tegen zijn negatieve beoordeling door zijn werkgever. Dat was geen A4'tje. Het waren er ook niet twee. Het was een document van 600 pagina's.
We wisten niet wat we zagen. Het leek wel een dissertatie. Want bijna de helft van de pagina's bestond uit een notenapparaat. Zijn hele betoog was minutieus onderbouwd en verwees naar nog eens 3,4 gigabyte aan onderliggende documenten, foto's, geluidsfragmenten, e-mails et cetera. Vlak nadat hij dat bezwaarschrift op 10 januari 2014 bij zijn werkgever had ingeleverd pleegde hij zelfmoord. En enkele weken later lag zijn klokkenluiderswerk bij ons op het bureau.
Wie was Arthur Gotlieb? Dat vroegen wij ons als journalisten natuurlijk direct af.