en misschien een Multatulipagina in te richten op Facebook. En er zijn al uitgebreide Wikipedia-Multatulipagina's zoals http://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_Douwes_Dekker die veel worden geraadpleegd.
Over educatie gesproken: er is een tijdje geleden ook een nieuwe Multatuli-lesbrief uitgebracht.
Ja, ik heb de ordner met het materiaal gezien. Daar kunnen we nog wel meer mee doen, ook op de website. En er is nog de docentenhandleiding van de tentoonstelling uit 2010. Er zijn ook aardig wat besprekingen door leerlingen op internet gezet.
En er is ook nog de mooie uitgave die Peter van Zonneveld van Max Havelaar heeft gemaakt (Tekst in Context).
Inderdaad.
Het museum heeft twee typen conservator gehad, amateurs (dat waren de meeste) en professionals. Welke conservatorstijl past jou?
Ze sluiten elkaar volgens mij niet uit. Wat ze gezamenlijk hebben is fascinatie voor een bepaald onderwerp. Ik ga ongetwijfeld mijn eigen invulling geven aan het conservatorschap.
Is er nog iets uit te zoeken over Multatuli als toneelschrijver?
Er is natuurlijk al het nodige gedaan [onder andere door Hans de Leeuwe (1916-2006), die de eerste Nederlandse dissertatie over Multatuli publiceerde, Multatuli. Het drama en het toneel (1949)]. Maar het lijkt me leuk om verder te gaan speuren. Multatuli's natuurlijke schrijfstijl leent zich heel goed voor toneelstukken, zoals je ziet aan de Max Havelaars voor het toneel. Maar de natuurlijkheid werkt ook tegen omdat de handeling daardoor erg chaotisch wordt. Daar heeft Multatuli mee te maken gehad.
Je had het idee om een vergelijking te maken tussen Multatuli en Oblomow. Kunnen we nog een stuk van je verwachten voor Over Multatuli?
Hmmm... aardig idee. Wanneer is de volgende deadline?