Multatuli Kroniek 2008
Net als in 2007 verscheen er in 2008 een aantal publicaties van en over Multatuli dat de nodige aandacht trok. Allereerst dient het proefschrift van Saskia Pieterse genoemd te worden, De buik van de lezer. Over spreken en schrijven in Multatuli's Ideën, dat zij in september met glans verdedigde en waarop zij cum laude promoveerde. Er was veel aandacht in de pers voor de postmodernistische kijk van de schrijfster op de Ideé'n van Multatuli.
Eind oktober verscheen van de hand van ondergetekende Multatuli, een iconografie, een fotobiografie van Multatuli waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan het Multatuli Museum. Het museum werd namelijk begin 2007 met een forse huurverhoging voor de komende jaren geconfronteerd. Deze huurverhoging was in de bestuurs en ledenvergaderingen voortdurend een onderwerp van gesprek en discussie en haalde eveneens de pers. Die reageerde over het algemeen verontwaardigd op de plannen van Stadsdeel Centrum. Toen uitgevers Arthur Hoogland en Frank van Klaveren hoorden van de huurverhoging besloten zij in overleg met de auteur een deel van de opbrengst van het boek beschikbaar te stellen voor de overleving van het museum. Er verscheen een speciale editie van het boek waaraan auteur, drukker, binder, uitgever en boekverkopers om niet meewerkten. Ook uitgeverij Bas Lubberhuizen en Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke & Sukke, werkten aan de actie mee, evenals Winnie Sotgdrager, voorzitter van het Multatuli Genootschap. De presentatie van het boek vormde tevens het beginpunt van de actie die duizenden euro's opbracht, zodat het Museum weer even lucht heeft. Overigens waren er meer sponsors die de zorg over de huurverhoging deelden en financiële steun aanboden en daadwerkelijk verleenden. Deze fotobiografie werd in de Volkskrant een waardevolle aanvulling op de Multatulibiografie van Dik van der Meulen genoemd.
Vrijwel tegelijkertijd verscheen een rijk geïllustreerde Max Havelaar-uitgave bij uitgeverij Veen, zodat de lezer ook als kijker flink aan zijn trekken komt. Men heeft de editie van Marijke Srapert-Eggen genomen die de tekst van de vijfde druk van Max Havelaar heeft gebruikt en er een inleiding bij schreef. De beeldredactie was in handen van Marijke Wempe.
Ruim een maand na verschijning van deze boeken, kwam het boek O God, er is geen god uit van de hand van August Hans den Bocf en Kees Snoek. In deze studie met als ondertitel Multatuli over geloof en godsdienst zijn voor het eerst de teksten over godsdienst en geloof bijeengebracht. De lezer kan op systematische wijze kennis maken met Multatuli's opvattingen over onderwerpen als God, Nederland en Oranje of over godsdienst, moraal en zeden.
Heel bijzonder was vorig jaar het opduiken van een onbekende brief van Multatuli aan Jacques de Witt Hamer over Ferdinand Domela Nieuwenhuis (zie het uitgebreide artikel over de brief in Over Multatuli 61). De brief kwam in juni