Zaterdag 5 maart vond de jaarvergadering plaats van het Multatuli Genootschap. Op die vergadering sprak de Leidse theologe Ernestine G.E. van der Wall over Multatuli en Anna de Savornin Lohman. Deze lezing werd in Over Multatuli 55 gepubliceerd.
Op 29 maart kwamen de heer en mevrouw Van Noordennen, een domineesechtpaar uit Hendrik Ido Ambacht, het Multatuli Museum binnenstappen met een koffer Multatuliana. Deze waren afkomstig uit de nalatenschap van uitgever J. ten Have. Behalve een twintigtal boeken en brochures bevatte de koffer tientallen krantenknipsels en correspondentie van Ten Have met Multatulianen (bijvoorbeeld Bernt Luger), alsmede manuscripten betrekking hebbend op de schaaksport. Vooral dat laatste deel trok de aandacht, want het betrof vele tientallen briefkaarten met daarop correspondentieschaakpartijen van Jan Zürcher en P.H. Ritter met Multatuli en vice versa. De briefkaarten bevatten zetten, aantekeningen en een enkel woord van Multatuli. Het materiaal is nieuw, u treft het in dit nummer van Over Multatuli aan. Ten slotte zaten er nog brieven van Mimi en Derk Mansholt in de koffer. De heer en mevrouw Van Noordennen deden de koffer voor een symbolisch bedrag over aan het Multatuli Museum.
Op 30 augustus werd de laatste stap gezet op het pad van officiële erkenning van het Multatuli Museum als geregistreerd museum. Er is door de Nederlandse Museum Vereniging een aantal criteria gesteld waaraan een officieel geregistreerd museum moet voldoen. De laatste hobbel, de klimatologische omstandigheden, werd in augustus gecontroleerd en in orde bevonden. Zo werd de officiële registratie op 7 december 2005 een feit. Het Multatuli Museum is in het 95ste jaar van zijn bestaan eindelijk erkend als ‘echt’ museum.
Ook op 7 december dag werd bij veilinghuis Beijers te Utrecht een onbekende brief van Multatuli geveild. Aangezien het Multatuli Genootschap en Museum niet zonder meer beschikken over de bedragen tegenwoordig voor zulke brieven worden betaald, werd er voor de zoveelste keer niet tevergeefs bij de u b Amsterdam aangeklopt. Zij hebben uiteindelijk de brief voor 1000 euro weten te verwerven. U treft de transcriptie en de annotatie van de brief in dit nummer van Over Multatuli aan.
Jos van Waterschoot