Lafontaine -
In de Max Havelaar is een van de onderwerpen die Multatuli in het pak van Sjaalman opsomt ‘Over het verband tussen de romans van August Lafontaine en de tering. (Dat wil ik eens lezen, omdat er van dien Lafontaine boeken op zolder liggen. Maar hy zegt, dat de invloed zich eerst openbaart in het tweede geslacht. Myn grootvader las niet.).’ (vw i: 39) De toevoeging tussen haakjes is van Batavus Droogstoppel die, net als vele andere Nederlanders, nog ergens boeken van Lafontaine had liggen.
August Lafontaine was aan het eind van de achttiende eeuw een populaire schrijver in zowel Nederland als Duitsland en hoewel Multatuli zijn werk waardeerde en hem vaak noemt, was hij zich er ook van bewust dat Lafontaine geen groot schrijver was, of zoals hij het in Een en ander over Pruisen en Nederland zegt: ‘Eén Duitse Schryver (en 't was de beste niet, schoon hy veel goeds had) Lafontaine, heeft in het begin dezer eeuw opgang gemaakt in Nederland. Doch men noemt hem niet meer.’ (vw iv: 52)
In het naschrift bij De bruid daarboven heeft Multatuli zelfs een voor multatuliaanse begrippen buitengewoon negatieve kwalificatie voor de Duitser over: ‘Het hele ding [De bruid] is reminiscence uit de lektuur myner jeugd. Het is geen tekening van de wereld doch slechts samenkoppeling der gebrekkige schetsen die my door Iffland, Kotzebue, en vooral door Lafontaine, van die wereld gegeven werden. Ook die schryvers waren faiseurs.’ (vw iii: 546) Een faiseur is letterlijk een maker, een krabbelaar, een broodschrijver. Hij achtte Lafontaine dus van belang omdat die met zijn romannetjes in zijn jeugd prominent aanwezig was, maar hij is, als veel van zijn landgenoten, toch van Lafontaine afgestapt, want ‘In Lafontaine's werken vooral komt veel schoons voor. Maar om dit te genieten, moet men door mode en tydgeest weten heen te zien. Zyn hoofdfout was dat hy te veel schreef, en hierdoor - het gebrek van 't métier - zichzelf repeteerde.’ (vw iii: 545)
Blijven we echter als moderne lezer zitten met de intrigerende opmerking in het pak van Sjaalman dat Lafontaines romans iets met de tering te maken zouden hebben. Gelukkig lost Multatuli dat raadsel zelf op in zijn Millioenenstudiën en zoals vaak bij Multatuli blijkt ook hier alles weer eens met alles samen te hangen. Als hij voor de zoveelste keer een nul heeft gehaald bij het roulettespel