verzameld door Dr. J. van Bergh van Eysinga-Elias. Dit was niet de eerste afzonderlijke Wouter, maar wel de eerste geïllustreerde. Volgens het titelblad gaat het om illustraties ‘naar teekeningen van Anton van der Valk’. Anton van der Valk (1884-1975) paste in zijn werk vele verschillende technieken toe. Hij illustreerde niet alleen Wouter, maar maakte ook veel karikaturen, reclameplaten, postzegelontwerpen en boekbanden. Hij tekende ook onder het pseudoniem Ton van Tast. De uitgave bevat zes afbeeldingen die de karikaturale aanleg van de tekenaar duidelijk verraden, hoewel de tekening van Fancy die Wouter opneemt en meevoert een haast symbolistisch karakter heeft. De keuze van scenes ligt voor de hand. Femke en Wouter bij een molen, het salieavondje bij juffrouw Pieterse.
Illustratie door Jan Damme. Afkomstig van de Multatuli-kalender voor het jaar 1925.
In 1925 verscheen de Multatuli-kalender. Deze bevatte veel meer dan twaalf platen omdat de maanden in tweeën werden verdeeld. Onder de illustraties is een viertal gewijd aan Woutertje Pieterse: Mr. Pennewip, op zoek naar de deugd, Wouter dromend van zijn hemden, Juffrouw Pieterse en juffrouw Laps in discussie over zoogdieren en - weer - Wouter en Femke bij een molen. De illustrator was Jan Damme, denkelijk een broer van de Multatuliaan B. Damme. Jan (Johan George) Damme (1894-1962) schilderde en tekende vooral landschappen, stadsgezichten en portretten. De illustraties zijn overigens ook, veel minder fraai gereproduceerd, terug te vinden in de door B. Damme uitgegeven bloemlezing Multatuli. Bloemlezing met 25 illustraties van Jan Damme. (Zandvoort, 1925) Ook in andere geïllustreerde bloemlezingen zijn overigens wel Wouter-illustraties te vinden.
Een van de allerfraaiste Wouters die bestaat is geen Nederlands maar een Tsjechisch product. Deze kloeke uitgave uit 1953 bevat zeer talrijke illustraties van een mij verder niet bekende Karl Müller, in realistische stijl, maar zacht, weliswaar in meer kleurendruk uitgevoerd, maar ogenschijnlijk met pastelkrijt getekend. Het effect is zeer charmant, vooral omdat de kunstenaar duidelijk vanuit een Oost-Europees perspectief zich een voorstelling van het Nederlandse decor heeft gemaakt. We zien Wouter bij de stadspoort, met een molen op de achtergrond, wandelend met pater Jansen, bloot onder de koudwaterpomp of schriel naast zijn werkgever.